AI

Tady AI

AIArty – nový upscaler zdarma

Odkazy v článku odkazují na příslušnou část videa. Při čtení můžete otevřít video pro “náhled” přesně v tom čase, ke kterému text odkazuje.

Objevil se nový upscaler, o kterém asi zatím nikdo moc neví, a který je dočasně zdarma na celý rok od aktivace.
AIArty má web prezentující skvělý upscale až do rozlišení 8K nebo do velikosti 32 000 pixelů, (na Macu jen do 16 000), program už údajně sesbíral nějaká ocenění, a zároveň o tomhle programu nenajdete téměř žádné recenze v žádném jazyce.
Takže začnu hned varováním – všechno, co děláte a instalujete si do svého počítače, děláte na vlastní riziko. Nemyslím si, že kdyby někdo chtěl proniknout do počítačů AI nadšenců, vytvoří si k tomu pěkně vypadající uživatelské prostředí, web a promo akci, ale udělá to úplně jinak a jednodušeji. Z pochopitelných důvodů ty technicky jednodušší způsoby nebudu veřejně popisovat.
Pokud to tedy se mnou risknete, stáhněte si program, nainstalujte si ho a hned si ho při prvním otevření aktivujte, protože akce na rok zdarma bude brzo končit.
Uprostřed vidíte okno se stručným návodem: přetáhněte obrázky nebo složky do programu, nastavte si AI model a parametry upscalu a zmáčkněte tlačítko Run.
Pokud spěcháte a nemáte na mě zrovna náladu, tak už můžete jít, to je celé.
Pro všechny ostatní to trochu víc rozeberu a popíšu.
Než vložíte úplně první obrázek do AIArty, podívejte se do pravého panelu nahoru, je tady výběr mezi CPU a vaší grafickou kartou, nebo kartami, pokud jich máte víc. Přepněte na to nejlepší, co máte, než vůbec začnete. Procesor, CPU, je asi nejhorší výběr. Nemáte-li podporovanou grafickou kartu, zkuste použít k upscalování váš procesor, ale připravte se na to, že to bude hlučné, pomalé, budete si počítačem přitápět, všechna vaše jádra se budou zlobit a některá se možná i budou snažit vyskočit ven a jít na procházku.
Nejste-li si jistí, a nechcete-li si k snídani udělat smažený procesor s vůní spálené elektroinstalace, vlevo nahoře je menu a položka Hardware Check by vám měla napovědět. Tenhle počítač není extra kanón, ale zvládne to.
Každé otevření souboru hned začne vytvářet náhled na obrázek po upscalování. Krom dvou oken, vlevo je obrázek před upscalem, vpravo je obrázek po upscalu, si můžete také přepnout na rozdělené okno a posunovat mezi oběma náhledy.
Dole máte miniatury všech použitých obrázků, miniatury se dají zvětšit sliderem vpravo.
Tady je také slider pro zoom, ale mně přijde praktičtější scrolovat kolečkem myši. Když kolečko myši stisknete, budete držet a posunovat myší po stole, budete také posunovat zvětšeným obrázkem. To samé se dá dělat vpravo nahoře, anglicky se to obvykle jmenuje Navigator panel, navigátor.

Dvě žlutá tlačítka jsou ta nejdůležitější nastavení. První je model, na něm závisí, jakým způsobem se bude upscalovat.
More-Detail GAN je ideální pro obrázky generované AI, což tady pan-pes-pohoda-jazz je, vidíte že k vylepšení došlo a je to znát.
Druhý model, Smooth Diff, je ideální pro anime a ilustrace, které mají méně drobných detailů, po upscalu je věrněji dodržen původní obrázek.
Hledám nějaký animovanější obrázek. A vidíte, že i dvojnásobné zvětšení zrušilo šum z originálu a vytvořilo jednolité barevné plochy. Čtyřnásobné zvětšení vytahuje i předtím ztracené detaily. Plochy jsou čistší, kontrast mezi barvou a černým obrysem je zřetelnější.

Třetí model se jmenuje Real-photo, a překvapivě, je ideální pro realistické fotografie.
Já si nahodile vyberu nějaký obrázek z wikipedie, kde je hodně lidí… a vidíte, že se šumem si to poradilo, tváře lidí jsou lépe definované, i při téhle historické kvalitě. Ne s každým nedostatkem se to vyrovnalo na jedničku, ale výsledek je podle mě velmi dobrý.

Můžete sem přetáhnout celou složku obrázků, otevřít ji, vybrat si náhled a na něm nastavit, co chcete dělat s celou složkou obrázků. Tady už je trochu vidět digitální vzorek, ale jsme na osminásobném zvětšení a výsledný obrázek bude mít 11648 pixelů na šířku. Pokud se chystáte tisknout bilboard, tak ten vzorek stejně až tak nebude vidět, a pokud se chystáte tisknout něco menšího, tak vám to asi bude stačit.
Lze zde nastavit i dvouprůchodový proces, tedy obrázek se přepočítá nadvakrát, trvá to déle a mělo by to být kvalitnější. A úplný vrchol kvality by mohl být postup, kdy obrázek upscalujete třeba dvakrát, výsledný upscalovaný obrázek uploadujete jako vstupní a upscalujete tento obrázek znovu třeba dvakrát.

V poslední části pravého panelu je zachování promptu, který je v metadatech obrázku. Mně se nepodařilo najít žádný můj vlastní obrázek s promptem. Určitě to nezkoušejte s Midjourney, ale s výstupy ze Stable Diffusion by to mohlo fungovat. Funkce má zachovat prompt v metadatech i v upscalovaném obrázku. Nemám vám to jak ukázat.

Daleko zajímavější mi přijde funkce vložení textu do obrázků, případně do všech obrázků ve složce.
Ovládání je asi jasné, napíšete text, vyberete font, ten se vybírá z vašich lokálních fontů ve vašem počítači, takže cokoli s diakritikou, čínština, hebrejština nebo znaky jakékoli jiného jazyka, který každodenně používáte, by neměl být problém.
Očekávaně můžete měnit barvu, napsat to jen v obrysu s různou tloušťkou, a textem leze i rotovat a samozřejmě ho posunovat po obrázku.

Poslední nastavení je jak chcete obrázky uložit. Výběr je mezi JPG a PNG, a to by vám mělo stačit. 16 bitový PNG soubor umí uložit větší množství barev, umí tedy, teoreticky, kvalitnější obrázek než PNG 8 bitový.

Teď je čas zmáčknout tlačítko Run. Pokud jste pracovali uvnitř složky, budou se upscalovat všechny obrázky ve složce.
V okně vidíte postup a můžete si také nastavit otevření složky, kam se obrázky při upscalu ukládají, případně vypnutí celého počítače, když děláte něco většího.
Toto lze použít třeba na upscale videa. To byl můj případ z minulého videa, prázdnin na Štěkonosu, nebo anglicky Barkonosu.
Video mi přišlo ideální upscalovat až nakonec, když bylo nastříhané, v malém rozlišení, tak jak různé programy vygenerovaly videa z obrázků. Finální střih místo do videa můžete uložit do sady obrázků, v mém 1:10 minut dlouhém filmu to bylo přes 1600 jednotlivých framů a upscale trval asi půl hodiny, protože byl dvouprůchodový.

Kam se upscalované obrázky ukládají můžete nastavit zase v Settings v menu. Vidíte, že i když byste náhodou zvolili stejnou složku, jako jsou vstupní obrázky, ty upscalované budou mít ve jméně navíc způsob upscalu, takže žádné soubory se nepřepíšou.
A takhle vypadá dvouprůchodový dvojnásobný upscale a … Těžká pohodička.

Asi jste si všimli, že při každé změně modelu, velikosti upscalu nebo přidání nového obrázku se začne ihned počítat náhled a u toho se stahují modely. Jestli nechcete čekat a máte dost místa na disku, můžete si stáhnout všechny modely, opět z menu. Kam se modely ukládají se dá změnit také v nastavení.
Viditelně to nejsou úplně všechny kombinace všech modelů a upscalů, ale nejspíš jen těch, které jste si předtím nechali zobrazit.
Když teď zvolím 4K, tak se začne znovu stahovat model, protože tenhle předtím nebyl použit. Princip, jak ušetřit čas je z téhle ukázky asi jasný.

Je AIArty váš nový favorit pro upscale? Pro mě pracuje subjektivně rychleji, než Upscayl, ten asi znáte z jednoho z minulých videí. Upscayl má více možností v oblasti rozšířených modelů, které se dají stáhnout, ale AIArty je podle mě přehlednější pro úplné začátečníky, protože má obvykleji řešené uživatelské prostředí.
Jestli stihnete promo akci na rok zdarma, asi není o čem přemýšlet.
Pokud sem přicházíte později a akce zdarma už skončila, asi mrkněte nejdřív na Upscayl, nebo nějaké další upscalery.

AIArty se podle mě bude snažit dohnat konkurenci, jako je třeba Topaz nebo Magnific. To jsou špičkové programy, které jsou nabušené různými funkcemi, ale také se za ně platí desítky až stovky dolarů měsíčně. Patrně za ně platí hlavně ti, kterým ty peníze vydělají zpátky.

AIArty má promyšlené uživatelské prostředí, které je podle mě nachystané na další a další funkce. Jen za ten asi týden, co ho používám, už nabídlo jeden update na novou verzi. Celkem tedy dává smysl, že je to ještě horká novinka, která vydala první veřejnou verzi v květnu. A teď se snaží nalákat uživatele a časem přidá funkce a nabídne se jako konkurence už zavedených velkých hráčů.
Já to určitě budu sledovat, a vy můžete se mnou, když se přihlásíte k odběru videí, aby vám nic neuniklo.