AI

Tady AI

KreaAI – generujte videa zdarma

Odkazy v článku odkazují na příslušnou část videa. Při čtení můžete otevřít video pro “náhled” přesně v tom čase, ke kterému text odkazuje.

KreaAI nabízí možnost zdarma vygenerovat video dlouhé až 10 sekund z textového promptu, nebo lépe řečeno z několika textových promptů, nebo z vašeho jednoho obrázku, nebo více obrázků, a také z kombinace obojího, obrázků i textových promptů. V době vydání tohoto videa se také nově otevřela možnost videa vylepšit a upscalovat pro všechny. Generovaná videa jsou dobře vypadající, v případě realistických scén smysluplná a není to staré známé slow-mo plné trhavých prapodivných pohybů.
Toto je druhá část přehledu funkcí a návodu jak pracovat s KreaAI, pokud jste neviděli první část, určitě se podívejte nejdřív na ni, někde tady okolo by vám měl vyskočit odkaz.
Z hlavní stránky se dostanete rovnou do jednoduchého video editoru, ve kterém je příklad s válečníkem. Já už tu mám nějaké své předchozí video s klaunem. Obrázky i prompty se dají vymazat, bohužel hotové video v hlavní části se vymazat nedá, takže tam bude strašit celou dobu, co pracujete na něčem jiném. Já pro tenhle návod všechna svoje předchozí videa zakryju, ne že bych na nich bylo něco nepublikovatelného, stejně většinu z nich uvidíte… Ale protože mi to přijde rušivé a chci, abyste se dívali co dělám. Nepůjde to udělat celou dobu nebo úplně perfektně, takže buďte připraveni, že se občas budete dívat do očí nějaké neexistující, vygenerované postavě.
Předpokládám, že pokud se vrháte do generování videa, tak už jste s nějakým video editorem někdy pracovali. Tenhle je super jednoduchý, je tu jeden track na obrázky, ze kterých se bude video generovat a jeden track na textový prompt. Česky je “track” asi “stopa,” ale protože pracujeme s anglicky mluvícím nástrojem, já zůstanu u anglického názvosloví. Případní grammar nazi, kteří se tu jistě ocitli omylem, odejdou teď hned a půjdou si honit svá miniaturní ega na nějaký jiný kanál. Pokud neodejdou dobrovolně, budou odejíti mnou osobně, a to tak že velmi rychle a trvale.
Nejdřív upravím nastavení videa.
Je tu poměr stran, jak moc pohybu ve videu chcete mít a jestli to má být smyčka nebo ne. Vpravo nahoře je délka videa, maximum je 10 sekund. Z mé zkušenosti je úplně jedno, jestli generujete tři sekundy nebo deset, spotřebuje to stejné množství vašeho kreditu. Takže nevidím důvod, proč generovat méně než 10 sekund v každém pokusu.
Zpátky do videa.
Každé video se vyrábí tak, že do něj nejdřív přidáte keyframe. Kliknutím myší, zároveň se tím otevře okno s výběrem, co v keyframu má být. Můžete vybrat z předchozích generovaných nebo upscalovaných obrázků, můžete uploadovat jakýkoli obrázek z počítače, nebo můžete generovat obrázek z textového promptu. Já začnu s promptem, protože to bude největší tragédie.
Vytvořím sekvenci čtyř keyframů, které začínají mužem ve světle modrém obleku, který sedí v kavárně a pije kafe. Muž se poté změní v psa sedícího v kavárně a pijícího kafe a poté v psa, který jí špagety. Úspěch zaručeně nezaručen. Modří vědí, proč krmím postavu špagetami, ti ostatní se klidně zeptají v komentářích.
Vlevo vidíte tlačítka, kterými můžete změnit vizuál mezi filmem, 3D renderem, animací a něčím experimentálním. Já zůstanu u filmu, protože chci reálného psa, který jí špagety vidličkou.
Po zmáčknutí tlačítka Generovat se klidně přidejte k vašim postavičkám a skočte si na kafe nebo na špagety. Budete-li hypnotizovat obrazovku, uvidíte, že se relativně rychle generuje film v nižší kvalitě, kdy jednotlivé obrázky ještě nejsou dopočítány do konce, a pak se výrazně delší dobu video “dopočítává” do finální podoby. Když se trefíte mezi tyhle dva okamžiky, což teda zatím vůbec není žádný problém, můžete si stáhnout dvě různá videa, jedno hnusné, a jedno… méně hnusné, dá se mu říct finální.
Ještě to zkouším jednou s animací místo filmu, barevně je to zajímavější, pokud se chystáte dělat nějaké divoké umění, tak si to užijte…
Nedopadlo to dobře, ale to bylo očekávané. Alespoň tedy na mojí straně. Typ videa, který KreaAI dělá je určen pro úplně jiný typ vstupů. Takže teď něco úspěšného a dobrým výsledkem.

Vkládám několik keyframů, každý z nich je obrázek velmi podobný tomu předchozímu. Snažím se vytvořit iluzi postavy, která jde davem, ze série obrázků vygenerovaných v Midjourney. Šlo by to samozřejmě i z obrázků přímo z KreaAI, kde jen potáhnete buď sílou AI, obrázek se jen lehce změní, nebo domalujete ruku nebo nohu na jiné místo, zůstane stejné pozadí, ale postava se bude zdánlivě hýbat.
Poslední keyframe nedávám až na konec, ale nechávám tam kus místa volného, pokud chci, aby to byla smyčka. Video tak má šanci se přemorfovat do toho prvního keyframu, který je úplně na začátku.
Z videa pak nejen uděláte smyčku, ale můžete použít jeho různé části, včetně přechodu z konce na začátek. To je užitečné taky proto, že občas se přihodí něco nepěkného, třeba tady se z kytary stalo něco nesmyslného, a tuhle část prostě vystřihnu.
Vidíte, že to nedělám poprvé, na pozadí už je jiná varianta procházejícího se klauna s kytarou.
Jedno z těchto videí bylo vytvořeno tak, že všechny keyframy byly ten stejný obrázek. Na výsledku to nepoznáte, vidíte, že celá scéna se mění celou dobu, a není zase až tak podobná originálnímu obrázku.
I přes tyto nedostatky musím říct, že jako desetisekundové video, vygenerované z mých obrázků během pár minut je to překvapivě vynikající výsledek. A to ještě není to nejlepší, co se vám chystám ukázat.
KreaAI si vyvíjí své vlastní nástroje, nicméně pokud znáte Stable Diffusion, Deforum nebo AnimateDiff, tak poznáváte, odkud vítr vane.

Asi nejlepší výsledek dostanete z detailnějších snímků tváří nebo abstraktních obrázků. Nejhorší jsou široké záběry krajiny, ulic nebo fotky s mnoha lidmi nebo objekty, protože mnoho drobných detailů ve videu zanikne a bude degradováno do pohybujících se skvrn.
Tady je pár ukázek z oblasti, kde je KreaAI velmi silným nástrojem. Vidíte, že podoba není zachována, tváře se výrazně mění, ale výsledek je zajímavý a použitelný.

Doslova pod rukama se opět otvírají nové možnosti, ve chvíli, kdy vytvářím tohle video KreaAI umožňuje vylepšení videa všem uživatelům. Není to možnost Upscale tady ve videu, ta je stále jen pro platící uživatele.
Je potřeba se přesunout do sekce Enhance, tam, kde jste vylepšovali obrázky, tam se nyní dá vylepšit také video. Můžete sem uploadovat cokoli, tedy nemusí jít jen o generovaná videa.
Já ale generovaným videem začnu. Je to generováno tady, tedy KreaAI bude zpracovávat svoje vlastní video. Po uploadu se vygeneruje prompt, stejně jako u obrázků. Prompt můžete zkusit změnit, ale z mojí zkušenosti to nemá výrazný vliv na výsledek.
Co má vliv na výsledek je to, nakolik se AI bude podílet na vylepšení, a Resemblance, tedy jak moc se má výsledek podobat tomu vstupnímu videu. Já to nebudu přehánět, jde mi jen o vylepšení.
Větší zvětšení než 1.5x je vyhrazeno jen pro platící uživatele, ale já se smířím s tím základním 1,5x.
Po asi půl hodině a špagetách a kafi se stále nic neobjevuje, ale toho se neděste, klikněte na ikonku tohohle úkolu dole… A tohle je hodně dobrý…
Ten rozdíl je znatelný a za mě teda velký pokrok.
Kontrola kreditu. Vylepšení 10 sekundového videa spapalo 2,62 ze tří volných minut. No tak to ještě něco zkusím. Tady je dvousekundové video kytaristy vypreparované z nějakého dalšího videa z video banky. A tentokrát to chci hodně změnit, ale zároveň rozhodně zachovat podobu, a změnit to celé z reálného na animované a udělat z toho smyčku.
Trvá to jen pár minut, ale zase musím kliknout na ikonku dole, aby se mi to zobrazilo v hlavním okně… A tohle je tajně očekávaný a velmi uspokojivý výsledek. Takhle si představuju, že pro mě bude AI pracovat. Konec a začátek videa je sice poznat malým přeskokem, ale jinak spokojenost.

Mám spotřebováno… 3,3 minuty z mých 3 volných minut. To je od KreaAI hezké, že mi dokončila video i přes limit.

Předpokládám, že asi máte už představu, co všechno se dá s mocnými nástroji od KreaAI dělat, jak vidíte, nebo, jak já vidím, a vy mi snad věříte, vše se mění každým dnem, funkcí přibývá, mnohé si můžete vyzkoušet zdarma, zejména proto, že konkurence je veliká a všichni chtějí vaše peníze.
Já za KreaAI neplatím, hlavním důvodem je, že já si tenhle typ videí dokážu vygenerovat zdarma s nástroji, které jsou zdarma a open source, a taky protože tyhle morfující videa jsou sice pěkná, ale časem se to okouká a k nějakému pořádnému filmovému vyprávění příběhu to samo o sobě není.

Zajímá vás, jak se takové video dá vygenerovat zdarma a lokálně na vašem vlastním počítači? Nebo by vás zajímalo, jak vygenerovat nějaké realističtější, méně umělecké a tradičněji vypadající video? Dokonce někde online zdarma, bez instalování a bez omezení kolik videí za den potřebujete? Tak to jste tady dobře, protože to všechno je nyní možné, a já se tomu budu věnovat v některém z příštích videí.