AI

Tady AI

Krea AI – nejlepší generátor obrázků a videa v reálném čase?

Odkazy v článku odkazují na příslušnou část videa. Při čtení můžete otevřít video pro “náhled” přesně v tom čase, ke kterému text odkazuje.

Hledáte nějaký univerzální generátor obrázků, který pojede online, generuje v reálném čase, umí obrázek z textového promptu, obrázek z obrázku, obrázek z videa, obrázek z vaší kamery nebo třeba obrázky rovnou z vašeho kreslení ve Photoshopu nebo čemkoli co jede na vaší obrazovce? Umí měnit různé styly generování obrázků. Umí upscalovat obrázky, a umí dělat inpainting v obrázku. Jen tak mimochodem nedávno v tomhle programu přibyla i možnost generovat videa z několika obrázků dohromady, které se navzájem prolínají a vypadají velmi realisticky, i když video samotné vypadá spíš jako trikový záběr. Pro uživatele, kteří platí fakt hodně každý měsíc je tu i funkce video upscalu, a dá předpokládat, že i tohle bude brzo dostupné pro všechny.
A tady ještě má několik dalších “malých” funkcí jako ilustraci loga nebo obrázek ve kterém je schovaný nějaký vzor nebo text, ale to jsou už takové drobnosti, co byly populární někdy loni, to už je stará záležitost.
A jasně, že základní verze je zadarmo, stačí se přihlásit s nějakým emailem nebo Google účtem.

A proč jste tohle video neviděli už před několika měsíci? Schovávám si tuhle lahůdku chamtivě jen pro sebe? Vůbec ne, jen pokaždé při přípravě tohohle návodu Krea buď změnila design, přidala a přerovnala funkce nebo zrovna upgradovala verzi modelu a všichni jsme si na kvalitu výstupů stěžovali… Takže očekávejte, že asi dva dny po vydání tohoto videa se přihodí nějaká zásadní změna a to co teď uvidíte bude za týden vypadat úplně jinak.
Ale já už vás nebudu dál okrádat a vrhnu se do toho po hlavě, teď hned.
V tomhle videu se budu věnovat generování a upscalování, to jsou volby Realtime a Enhance. Video si zaslouží vlastní díl, protože… tohle bude výživné i bez videa.
Realtime. Generování obrázků v reálném čase.
Z textového promptu, to vás asi nepřekvapí, hádám, že to už jste někde viděli, ne? Nic převratného, jdeme dál.
Img2img, generování z jednoho obrázku do jiného. Už na přednastaveném příkladu vidíte, že tady se bude dít něco zajímavého.
Vlevo jsou objekty a obrázek, to je plocha, kde můžu kreslit, nebo uploadovat svoje vlastní obrázky. Vpravo je výsledek. Dole je okno s promptem, já v něm mám: roztomilý hodně zmalovaný klaun na rušné londýnské ulici, za ním jsou zdi domů v boční uličce.
Nahoře je lišta, která se dá zvětšit, a je to „síla“ AI, tedy jak moc se výsledek odchýlí od vstupního obrázku, s rozmezím od nuly do stovky, nebo tedy spíš do jedna celá nula nula.
S objekty můžu po ploše pohybovat. Já nejdřív všechno vymažu.
Přetáhnu sem obrázek z Midjourney, který byl vytvořen přesně tím promptem, který vidíte tady dole.
Nemusím ani nic dalšího psát nebo malovat, už teď mám 99 možností, jak bude výsledný obrázek vypadat, v reálném čase se generují všechny varianty.
Vlevo na straně je lišta s nástroji, vyberu si tady barvu, průhlednost a velikost štětce.
A dočmárám klaunovi obleček. Změním barvu a přidám nějaký kulatý nesmysl, v budoucnu modrý balónek.
Pokud mi přijde 99 možností málo, napravo je lišta s různými styly, z Foto přepnu na Koncept, CGI nebo Animaci. A každá volba má zase 99 možností „síly“ AI.
Vpravo pod Styly je také download obrázku, rychlé vylepšení a Poslat do části Vylepšení a Upscale. Tady jen rychle ukážu základní možnosti a pořádně se k tomu se dostanu později.
Na pravé straně je paletka s možnostmi, v Nastaveních lze zvolit „sílu“ AI, tedy jak moc se mají domyslet dodatečné detaily, Resemblance, to je jak moc se výsledek má podobat vstupnímu obrázku a Korekce barev.
Vidíte že výsledek je výrazně lepší a odlišný, detaily jsou doplněné opět generováním, není to jen prosté zvětšení obrázku.
Zpátky do generování. Každý tah štětcem je samostatný objekt, můžete ho posunout, otočit, zvětšit, nebo vymazat. Můžete přidat geometrické tvary, těm lze i po vytvoření změnit barvu.
Zkusím něco bez vstupního obrázku. Šílená malůvka jak od čtyřletého prcka. Tohle zvládne fakt každý, s běžnou myší na jakémkoli počítači. Když nastavíte sílu generování dostatečně vysoko, opravdu z toho vyleze ten pejsek popsaný v promptu, žlutá skvrna v rohu se stane sluncem a modrá skvrna se stane frisbíčkem. Přemístění nebo otočení či zvětšení každého prvku v omalovánce vždy vygeneruje nový a trochu odlišný obrázek, každý z nich si můžete uložit.
A tímto jsme sotva začali.
Následující dvě možnosti vlevo nahoře jsou generování obrázku z vaší obrazovky a nebo z vaší kamery. V reálném čase. Jestli vás teď napadla spousta věcí, co se s tím dá dělat, tak ano, to všechno se s tím dá dělat.
Potřebuju perníkovou chaloupku? Není problém. Potřebuju ji na kuří nožce a udělat z ní video? Není problém. Nebyla jedna v Mrazíkovi? Tohle není úplně správně z pohledu autorských práv, ale já myslím že Sovětský Svaz má teď poměrně jiné problémy, než mě pronásledovat za porušení autorských práv filmu z roku 1964.
Okno, které bude vstupním obrázkem je YouTube video s Mrazíkem… a tady asi nemá smysl ukládat obrázek po obrázku, ale rovnou zachytávat celé video, tak jak to dělám pro tenhle návod.
Běžná rychlost je asi příliš rychle, zpomalím video na poloviční rychlost.
Žádná sláva, ale na ukázku principu to stačí, předpokládám.
Tady ukázka z eXTwitteru, někdo si hrál s plastelínou.
Patláma patláma, paprťála džalala, dál nebudu citovat, ať nedostanu přes prsty od YouTubu…
Máte-li náladu na stvoření světa, použijte plastelínu, nebo třeba Photoshop na vstupu, nebo Blender, nebo jakékoli jiné 3D prostředí. Na eXTwitteru jsou ukázky 3D tvoření objektů ve virtuálních prostředích, kde se používají VR brýle, jako třeba Quest. V téhle ukázce je Adobe Modeler a zmínka o Playstation Dreams nebo Unbound IO.
Použití kamery jako vstupu je asi jasné, děláte opičky do kamery, nebo patláte patláte něco někde rukama, stop-motion videa jsou asi též ideální… A rovnou si ukládáte výstupní video ve stylu, který chcete. V reálném čase. Čím lepší grafickou kartu máte, tím líp pro vás, to je asi jasné.

Zatím jsme asi ve čtvrtině toho, co Krea umí.
Jak je to s tím vylepšením a upscalem?
Dostanete se tam i z hlavní stránky, můžete sem přetáhnout a uploadovat jakýkoli obrázek.

Tohle všechno bylo do nedávna úplně zadarmo. Nějaké limity byly v popisu, ale mě se je nikdy nepodařilo překročit, a to teda nejsem zrovna nejskromnější uživatel.
Tady se pokusím zvětšit ikonku avatara, grafika asi z roku 2010, rozlišení asi tři pixely na metr čtvereční. Tohle jen upscale nezachrání, navíc, upscale stojí víc strojového času než generování. Chcete-li vyzkoušet co Krea umí zadarmo, buďte chytří. Uploadujte bonsai do generovací části, popotahujte si sílu AI tak dlouho, až z toho vypadne něco, co se vám líbí, už teď v mnohem lepším rozlišení a kvalitě než je ta historická obluda. A to pak pošlete na Upscale.
Schválně vám tu ukazuji jak vypadalo prostředí Upscalu před několika měsíci, kdy se na ta jednotlivá tlačítka nejen dalo klikat, ale nebylo je potřeba honit myší někde za obzorem, dobře schované a ve velikosti písma asi nula celá nula skoro nic, jako je to teď. To jen abyste pochopili, proč tohle video trvalo tak dlouho udělat…
Protože to tlučení hlavou o zeď a volání „Proč???? toto někdo dělá s uživatelským prostředím????“ občas trvá.
Nicméně, na druhý pokus dostávám obrázek, který se mi líbí a který už nějakou dobu můžete vidět v záhlaví mého kanálu.
Upscale a Enhance umí i Inpainting. Tedy, můžete obrázek buď upscalovat, a nebo v něm při té příležitosti změnit nějaké drobnosti. Tady bude zase trochu přítomno nějaké tlučení hlavou do zdi…
Když kdekoli v obrázku kliknete pravým tlačítkem myší, měly by se vyrolovat možnosti Patch Enhance Area a Download. To první je to co hledáte a aktivuje to nástroj masky, podobně jako v grafických editorech, nebo třeba v Midjourney ve Vary Region.
Vyberete příslušnou část… a pokud je ta část úplně dole v obrázku, tak jste ztraceni. Tedy, ani ne tak vy, ale uživatelské prostředí opět odkráčelo za roh mimo monitor a hraje si s vámi na schovku. Je potřeba odzoomovat myším kolečkem nebo čím obvykle zoomujete a je tam. Okno s promptem, kam píšete, co se má vygenerovat do vybraného prostoru. A pokud si odzoomujete opravdu důsledně, tak dokonce najdete tlačítko Patch Enhance. Ano, tohle je to tlačítko, které teď máte mačkat, ne to hlavní Enhance napravo, to vám nepomůže s ničím jiným, než se zbytečným utrácením kreditu na nový obrázek bez masky, který jste nechtěli.
A tohle je údajně modré banjo. Já vám nevím, no…
Inpainting modely obecně nejsou ty samé modely, které se používají pro generování. Model na Inpainting musí být na Inpainting vytrénován… A já věřím tomu, že Krea na tomhle ještě zapracuje, časem, protože tohle není to nejdůležitější.
Jestli chcete malý tip, budete-li pomocí Inpaintingu vkládat nějaký prvek, který už v obrázku je, třeba osmou kytičku mezi sedm už existujících kytiček, tak to dopadne o dost líp.

Ještě se podívám na ty malé drobné funkce na hlavní stránce. Tohle byly populární pecky na konci roku 2023, bylo jich tu víc, ale mě osobně těší, že se Krea vydala tím směrem, kterým se vydala.
Je tu generátor log, které se schovávají v obrázku, takže jestli chcete Apple logo maskované za fotku rušné tržnice v Marákeši, které uvidíte z větší dálky, nebo když si sundáte brýle, máte ho mít. Stejně tak srdíčkový ostrov uprostřed oceánu a další ozdobné obrázky, k vašim službám. Ale jak říkám, tohle vyšlo z módy snad už někdy před vánocemi, to je spíš tak pro pobavení.

Je tohle všechno zadarmo? Je a není. Zdarma můžete využít 3 minuty strojového času denně, reset se koná někdy okolo půlnoci. Placená verze je asi stejně drahá jako Midjourney, nejlacinější měsíční platba je 10 dolarů, pokud platíte měsíčně, asi by k tomu měla být ještě daň, takže to bude 12 dolarů. Obrázků je v tom nepočítaně, a v příštím díle se dozvíte, že Krea umí taky dělat velmi slušná videa z obrázků, které do ní vložíte, video má maximálně 10 sekund, a takových videí můžete vyrobit za tyhle peníze 200 měsíčně. Ve verzi zdarma vyrobíte desetisekundových videí… přesně dvě. Vyzkoušeno za vás a pro vás.
Pokud byste tu hledali nějakou nápovědu nebo podporu, tak nápověda tu je formou odkazů na eXTwitter, kde se dostanete k videům, ukazujícím některé možnosti, všechna jsou krátká a v angličtině.
Podpora se na webu nekoná, ale Krea má velmi dobře fungující Discord komunitu, ve které je víc než 80 tisíc uživatelů, takže otázky a problémy směřujte tam. Ano, vývojáři vás budou číst, i když nic neplatíte, ale je fakt dobré klást otázky k věci, neptat se na vyložené blbosti, číst návody a pak se teprve ptát a též být slušný a vděčný za to, že si můžete hrát zadarmo.
Jestli vás Krea nadchla a přemýšlíte o využití k něčemu serióznímu, tak si nejdřív přečtěte podmínky používání. Ty jsou na webu a můžou vás docela zklamat. O tom, kdo je vlastníkem výtvorů tam toho moc není, takže je na vás, abyste se rozhodli, nebo se s někým poradili, jakým způsobem a jestli vůbec použít výsledky z Krea ve vašem konkrétním případě. I tohle se jistě bude časem měnit. V téhle chvíli, a myslím opravdu ten moment, kdy pracuji na tomhle návodu, se celé prostředí mění, dostává nové funkce, vývoj je překotný a radostný, protože tahle hračka vypadá jako našlapaný multifunkční nástroj, o kterém ještě uslyšíme.
Vy o něm rozhodně uslyšíte ode mě, protože příště se budu věnovat té nejnovější a nejzajímavější části, a tou je generování videa z textového promptu nebo z vašich obrázků. Přihlašte se k odběru, sledujte zvonečky a ankety a mě na sociálních sítích nebo třeba úplněk a planety na obloze, pokud vám to pomůže neprošvihnout příští video.