AI

Tady AI

Nová pravidla YouTube pro generovaný AI obsah

Odkazy v článku odkazují na příslušnou část videa. Při čtení můžete otevřít video pro “náhled” přesně v tom čase, ke kterému text odkazuje.

Youtube zavádí nová opatření pro tvůrce obsahu: Označení videa, které bylo pozměněno a vypadá realisticky. V řeči běžných smrtelníků: YouTube po vás chce, abyste označovali videa manipulovaná umělou inteligencí. Máte se toho bát? Musíte začít označovat všechna videa i jen trochu upravená, která používají generované obrázky? A co hudba? Co je vlastně obsah pozměněný, a co je starý dobrý Photoshop nebo speciální efekty, na které jsme všichni desítky let zvyklí? A bude vás YouTube banovat, když obsah neoznačíte? Nebo přestane váš obsah nabízet ostatním uživatelům, když ho označíte? Může vám být zrušen váš celý YouTube účet?
Nepanikařte. Podmínky jsou veřejně dostupné v nápovědě, v tomhle videu si je celé projdeme a já vám vysvětlím nějaké příklady.

Možná jste si ani nevšimli, že YouTube zavedl další malý odstavec tam, kde uploadujete video. Je to v sekci Více, je potřeba rozkliknout další nastavení pro nové video.
Sekce začíná nadpisem Altered content, česky asi Pozměněný obsah. Mně se nikde nepovedlo tohle přepnout do češtiny, přestože mě běžně Google i YouTube otravují s češtinou tam, kde nechci, ale v české nápovědě je tento odstavec:
Autoři nás musí informovat o obsahu, který:
– vyvolává dojem, že skutečná osoba říká nebo dělá něco, co nedělala,
– upravuje záběry skutečné události nebo místa,
– generuje realisticky vypadající scénu, která není skutečná.
Odkaz na tuto stránku nápovědy v češtině.

Můžete si sami vyzkoušet, že to, aspoň zatím, lze směle ignorovat a pokračovat bez zatrhávání odpovědi. To se do budoucna může změnit.

Co se s vaším videem stane dál?

Označit video jako pozměněné můžete pouze při užívání YT Studia na desktopu nebo laptopu. Zároveň tam tohle označení neuvidíte. To se, pro změnu, zobrazuje pouze uživatelům aplikace na mobilu nebo tabletu.
Aha.
Prakticky to, zatím, znamená, že Youtube se sám rozhodne, jestli vám něco bude nebo nebude zobrazovat v průběhu přehrávání videa.
Dole v popisku videa najdete tohle malé označení, že video je pozměněné nebo generované.
Na desktopu, ať hledám, jak hledám, a hledám ve vlastním videu, takže vím, že to tam je… a nic nenacházím.
Zkouším znovu na mobilu, v prohlížeči… a nevidím tam zase nic. Zkouším mobilní YouTube aplikaci… a opravdu, tady to, dole pod popisem, velmi dobře schované, nacházím.
Celé to zatím nedává moc smysl, označit lze jen na počítači, zobrazuje se jen na mobilu, ale vlastně ne moc… U YouTubů se zatím asi tak trošku stydí, nebo dávají vlkovi nažrat, zatímco kozy zůstanou na svém místě a bez úhony…

Teoreticky je tady možnost dalšího, přídavného označení pro změněný a uměle vytvořený obsah. Pokud obsahuje témata jako jsou volby, probíhající konflikty, přírodní katastrofy, finanční a zdravotní kauzy a podobně. Protože tyto videa můžou významně ovlivnit zdraví, bezpečnost a životy lidí v mnoha oblastech, budou na videích s touto tématikou, která budou pozměněná, nějaká další označení.
Což velmi pravděpodobně znamená, že pokud děláte něco kreativního, tak se na vašem videu nic takového hned tak neobjeví.
Ale pojďme to rozebrat trochu podrobněji, co si z nabízených možností vybrat a kdy?
Vezmu to bod po bodu, tak jak to Youtube nápověda vysvětluje.

Tady jsou příklady obsahu, který nemusíte označovat jako pozměněný:
Projížďka na jednorožci, to je jasná fantazie.
Použití greenscreenu, dělá se desítky let, nijak nemění realitu.
Použití filtrů, osvětlení, speciální efekty… to jsou všechno staré zavedené techniky a snad to ani není potřeba zmiňovat.
Použití umělé inteligence v jakémkoli před-produkčním kroku. Scénář, text, poezie vytvořená pomocí bota nemění realitu, ale kreativně vytváří váš obsah. Vytvoření náhledu na video, jeho názvu, v dalším bodu vytvoření titulků pomocí AI, to vše je běžná tvorba obsahu a není potřeba ji nově označovat.
Dodatečné úpravy videa jak grafické tak audio, není potřeba označovat.
Generování nápadů, tedy vaše povídání s chatbotem, o čem vlastně vaše video má být, zcela jasně není potřeba označovat.

A příklad obsahu, který máte označovat jako pozměněný nebo generovaný.
Generování hudby, včetně využití Creator Music, Hudby pro autory. Tohle včetně mě překvapuje, Creator Music je přímo součást YouTube… Mám za to, že jde o katalog lidmi vytvořené hudby, kterou můžete použít pro vaše video a máte jistotu, že nebudete porušovat žádný copyright. Nicméně tohle je asi v nabídce pouze ve Spojených Státech, takže nás to nemusí trápit.
Co je zvláštní, je fakt, že generované video označovat nemusíte, ale generovanou hudbu ano. Tohle bude ještě legrace, v budoucnu. Co když generuju hudbu, a přidám do ní vlastní hlas? A budu u toho hrát na kytaru? Podle dosavadních zákonů – nebo spíš neexistence nových zákonů, je takový výsledek moje vlastní dílo, ale YouTube ho chce označit? Uvidíme v budoucnu, jestli se tohle změní.
Klonování hlasu někoho jiného. Ano, pokud je to existující reálná osoba, to dá rozum, že to máte označit.
Já to chápu tak, že pokud použijete Text-to-Speech nástroje, které obsahují přednastavené hlasy, ty vám přečtou text a vy to použijete ve videu, nemusíte to označovat. Ale pokud používáte třeba Eleven Labs, a vytrénujete si hlas nějaké jiné osoby, která pak přečte váš vlastní text, který v reálném světě nikdy nepřečetla, je potřeba to označit.
Opět tady vidím značnou mezeru… Pokud použiju můj vlastní generovaný hlas, musím to označovat? Já si myslím, že ne, není to hlas někoho jiného. A taky pro to, že mi to asi nikdo nedokáže.
Ovšem, co když použiju svůj vlastní hlas, který bude vysvětlovat něco rumunsky? Já osobně rumunsky nemluvím… zatím, takže je to pozměňování reality.

Ostatní body jsou asi jasné, a je zřejmé, že tohle jsou ty zásadní body, proč YouTube nové pravidlo zavádí. Klidně si video zastavte a dočtěte to do konce, ale jde o jasné příklady toho, kdy uvádíte sledující v omyl, záměrně zobrazujete něco, co se nestalo, a co může mít na sledující, nebo osoby ve videu, zásadní vliv.

Na konci obou příkladů manipulovaného i nemanipulovaného obsahu najdete upozornění, že výčet není konečný.

No a co třeba Sora a jejich neuvěřitelně dobrá generativní videa, která jste viděli na tomhle kanále před pár týdny? Vypadají realisticky, ale! Nezobrazují reálné lidi, ani místa… Podle mě není potřeba takové video označovat, přestože vypadá velmi uvěřitelně, tedy nerozeznáte, že toto nejsou reálné záběry. Ovšem pokud budete k záběrům generovaného videa přidávat hlasy nebo hudbu, je potřeba se řídit předchozími příklady. Generovanou hudbu označovat vždycky, hlasy pouze pokud jsou někoho jiného, existujícího.

Můžete to porovnat třeba s knížkou, pokud budete číst příběh o reálných lidech v reálném světě, nicméně jejich jména, příběh a místa, kde se kniha odehrává, jsou smyšlené… Dá se říct, že nemůžete způsobit žádnou škodu žádným reálným lidem, místům ani událostem.
Proto se v knihách, a i ve filmech, často přidává prohlášení, že podobnost s existujícími lidmi, událostmi nebo místy je čistě náhodná.
Pochopitelně, existují i knihy, filmy i Youtube videa, která tu podobnost vykreslují záměrně, a ne náhodně. Ale tam je to složitější a chystáte-li se něco takového dělat, tak to jednak nesouvisí s tématem tohoto videa, a jednak asi tušíte, že porada s právníkem před publikováním takového díla je velmi vhodná.

Jaký je dopad, pokud označíte video jako uměle vytvořené, manipulované…
Podle nápovědy v tuto chvíli označení videa nemá žádný dopad, bude zobrazováno všem jako doposud a můžete ho monetizovat.
Následuje odstavec o tom, co se stane, pokud video neoznačíte jako pozměněné. Youtube pochopitelně používá vlastní AI nástroje a takové video asi nebude problém odhalit.
Dle nápovědy Youtube takové video může dodatečně označit, autor videa nemá možnost takové označení změnit nebo vymazat. Autor, který bude opakovaně taková videa publikovat bez označení může být potrestán a to buď nějakými omezeními, nebo vymazáním videí nebo celého účtu.

Máte se tedy tohoto nového pravidla bát?
Podle mého názoru to vypadá, že přechod na povinné označování obsahu má být pomalý a bezbolestný, YT v žádném případě nechce, aby autoři označovali úplně všechno vytvořené pomocí AI… obecně, YouTube se snaží nenaštvat autory kvalitního obsahu.
Když se nad těmi možnostmi zamyslíte, ani tento můj kanál, ani mé ostatní kanály, i když je na nich obsah vytvořený pomocí nástrojů, které obsahují umělou inteligenci, takové označení nepotřebují.
Ve velmi blízké budoucnosti bude to, co teď nazýváme AI všude. Už teď máte chatboty a asistenty v mnoha mobilních aplikacích, Google Search i Youtube používají AI, vaše kamera v mobilu používá velmi pravděpodobně AI, grafické editory jako Photoshop nebo video editory, jako třeba můj Davinci Resolve, používají AI. V YouTubu tohle jistě chápou, a nechtějí, abyste běželi a označili úplně všechno, co bylo vytvořené s nástroji, které používají AI. To není smyslem těchto nových pravidel, alespoň jak to chápu já.
Smyslem celého je identifikovat, a velmi rychle trestat autory obsahu, který bude záměrně uvádět lidi v omyl a dělat nějakou škodu.
Určitě jste někdy na Youtube nebo jiné sociální síti narazili na dezinformační video, které z vás má vytáhnout vaše peníze, nebo kryptoměnu. Když peníze někam pošlete, tak vám zítra někdo velmi štědrý a laskavý pošle zpátky dvojnásobek. Video pak přeříkává někdo, koho znáte a víte, že ta osoba existuje a něco znamená, od prezidentů, po Vitalika Buterina. Údajně je teď populární fake video s Babišem, kde vám slibuje spoustu peněz. Už zase.
Vy, kteří sledujte tenhle kanál, asi takovou prasárnu odhalíte během minuty, ale jistě máte někde v okolí někoho staršího a technicky ne úplně zdatného, kdo by se nechal nachytat.
A k tomu budou letos americké volby, většina velkých hráčů na trhu umělé inteligence má sídlo ve Spojených Státech, a nepochybně se nechystá zapsat do historie tím, že bude svými nástroji pomáhat nekalému ovlivňování politiky nebo byznysu doma nebo kdekoli jinde.
Za mě to vypadá, že YouTube k používání AI přistupuje zodpovědně, snaží se nechat rozhodnutí na vás a trestat bude opravdu jen tam, kde se může jednat o záměrné matení a dezinformace.
Budeme si všichni držet palce a doufat, že mám pravdu, a nedojde k nějaké chybě v matrixu, kdy nám umělá inteligence smaže naše pracně vytvořená, zcela originální a neškodná videa.
A za stálého držení palců ukončím tohle video a rovnou začnu pracovat na dalším třeba o Midjourney, abyste se měli na co dívat…