AI

Tady AI

Midjourney webové prostředí

Odkazy v článku odkazují na příslušnou část videa. Při čtení můžete otevřít video pro “náhled” přesně v tom čase, ke kterému text odkazuje.

Už jste vyzkoušeli generování obrázků v Midjourney přímo na webu, bez Discordu? Před pár týdny byla možnost používání webového prostředí otevřena pro ty, kteří za celou dobu v Midjourney vygenerovali alespoň 1000 obrázků. Pokud si nejste jistí, jestli do téhle skupiny patříte, zkuste si buď rovnou otevřít web alpha.midjourney.com, nebo si zkontrolovat v Discordu, tam kde běžně generujete obrázky, kolik vám jich zbývá do tisícovky. Lifetime usage 1000 a více obrázků znamená, že alpha verze webového Midjourney je tu i pro vás.
Měli byste vidět novou volbu Create… a rovnou můžete začít generovat.
Já si nejdřív přepnu do tmavého prostředí.
V promptu nahoře píšete rovnou co má být na obrázku, žádné lomítko ani /imagine není potřeba.
Na pravém konci promptu vidíte ikonku s nastaveními. Najdete tu staré zavedené parametry jako poměr stran, ten se dá změnit sliderem.
Pod tím je výběr verze, kterou chcete použít, včetně Niji. Verze 6 je nyní default.
Napravo jsou další slidery, pro –stylize, –weird a –chaos
A pod tím mód, ve kterém generujete.
Vše ostatní, co potřebujete zadat do promptu, je potřeba napsat nakonec promptu, stejně jako na Discordu.
Můžete použít parametry z předchozího promptu, na pravé straně od už generovaných obrázků je jednak prompt, jednak parametry. Pro použití parametru na něj prostě klikněte myší, vidíte, že se přidal do promptu, přestože původní nastavení slidery bylo odlišné.
Můžete znovu využít celý prompt, na konci je Rerun, tím se rovnou spustí nové generovaní zcela stejného promptu, nebo Use, to vloží tento prompt do řádku promptu a můžete text nebo parametry upravit ještě před generováním.
Další funkce jsou stejné jako ty, které jste měli ve webové galerii už předtím, nebo je tam stále máte, i když ještě alpha verzi používat nemůžete… Kopírování promptu, seedu, download a další užitečné drobnosti.
Kliknutím na obrázek otevřete stránku s dalšími funkcemi, tohle je výrazně pohodlnější než discordové mačkání na tlačítko U, které původně znamenalo Upscale, ale teď už to Upscale neznamená.
V detailu obrázku máte vpravo nahoře podrobnosti promptu, download a další webové možnosti, vpravo dole pak vše, co dál s jednotlivým obrázkem můžete dělat. Tohle určitě znáte a nemusím to vysvětlovat.
Pokud jste svoji webovou galerii vůbec nepoužívali, stojí zmínit, že lišta vpravo jsou obrázky v pořadí, jak byly vygenerovány, a můžete mezi nimi přepínat buď kliknutím myši, nebo scrolováním kolečka myši.
Job, který odsud spustíte, se provádí na pozadí. Zkusím třeba Vary Region. Nic nového, vše stejně jako na Discordu, vytvořím masku, provedu změny v promptu… A dostávám okno Job submitted. Můžu klidně pokračovat dál a opakovat s jiným promptem nebo jinou maskou. Když chci vidět výsledek, zavřu Vary Region. Tady vidíte, nebo spíš možná nevidíte, úplně miniaturní jedničku na tlačítku Vary Region. To znamená, že se provádí jeden Job Vary Region s tímto obrázkem. Ten Job stále nevidím, musím se vrátit ještě o jeden krok zpět, nejrychleji asi kliknutím na volbu Create, u které teď vidíte, že je hotových 10 z 11 jobů, které byly zadány. A teprve tady vidím, že se provádí jeden Job, a je u něj poznámka Vary Region.
Tohle se dá dělat velice rychle, třeba i Pan, kde jen kliknete na tlačítko a job se provádí, vidíte, že vám naskakují čísla. Což je na jednu stranu uživatelsky velmi příjemné, na druhou stranu je fajn dávat pozor, aby se vám po klávesnici v nevhodnou dobu třeba neprocházela kočka a neutratila váš měsíční kredit během těch dvou minut, co jste si šli do kuchyně pro kafe. To nemám vyzkoušeno za vás.
Jak se pracuje s referenčními obrázky? Úplně stejně jako na Discordu, ale pohodlněji.
Tady použiji obrázek vygenerovaný někým jiným, to je zcela podle pravidel. Zkopíruji si URL, prompt už je napsaný, na jeho začátek kliknu myší, bliká tam kurzor. Vložím obrázek tak, abyste to viděli… A mám dole malý náhled, takže vidím, co dělám.
Upravím prompt… Váha obrázku tady nikde není, takže manuálně napíšu –iw. Příště můžu použít parametr kliknutím myši a vloží se do promptu.
Dva obrázky do promptu dostanu úplně stejně. Můžu vložit odkaz z webu, nebo, pokud je obrázek u mě v počítači, přetáhnu ho tam myší z Průzkumníka, nebo co používáte. Vše ostatní je stejné, váhu obrázků píšete do promptu. V detailu promptu pak vidíte i původní obrázky.

Práce s vlastní galerií, pro ty, kteří ji dosud nepoužívali, bude asi víceméně jasná. Napravo máte různé možnosti filtrování. Vlastní složky, které si vytvoříte, můžou být chytré, tady si vytvořím složku, do které chci vložit všechny obrázky, na kterých je lvice. Nemusím je hledat, stačí to zadat při vytváření složky.
Může vám to pomoct třeba při stahování obrázků. Ve složce si označím všechny obrázky, můžu si je stáhnout v zipu. Když se vrátím zpět do galerie, ke všem obrázkům z toho dne, vidíte, že ty se lvicí jsou stále označené. Když výběr zavřu, můžu vybrat všechny obrázky z toho dne, nebo myší vybrat libovolné obrázky, ty se při stahování zabalí do ZIP archivu, který si uložíte.

Ještě jedna maličkost, kterou můžete přehlédnout.
Na webu není celý příkaz info, pokud ho napíšete do promptu, tak se vygenerují nějaké „info“ obrázky. Asi spíš náhodné obrázky.
Informaci o vašich platbách najdete dole pod vaším jménem. Na rozdíl od Discordu tady rovnou spravujete svůj účet a platby.

Celkově je práce s webem pohodlnější, subjektivně se zdá rychlejší než Discord, ale to může být otázka denní, nebo noční doby, ve kterou se připojíte a pracujete. Největší výhodou je asi fakt, že ti, kteří si méně věří a bojí se Discordu se určitě nebudou bát klikání, tahání sliderů a práce s webem.
Tam tedy ještě nejsme, ale Midjourney slibuje otevření webového prostředí pro všechny platící uživatele bez ohledu na množství jejich generovaných obrázků ve velmi blízké budoucnosti.
Pokud se jako já považujete za velmi pokročilé a manuální psaní dlouhých promptů do příkazového řádku je pro vás úplně běžná záležitost… tak si tu práci s webem určitě vyzkoušejte taky. Fakt, že už jste ve webovém prohlížeči, takže nemusíte přepínat okno pro odkazy ani náhledy, můžete využít fullscreen efektivněji a není potřeba mačkat extra tlačítko, abyste mohli pracovat s jednotlivým obrázkem, je podle mě výrazný komfort, v porovnání s Discordem.

Midjourney publikuje nové funkce jako na běžícím páse a příští video bude o jedné z těch dost zásadních, které si určitě budete chtít vyzkoušet.