AI

Tady AI

360° skybox z textového promptu

Můžete z textového promptu vytvořit celé 3D prostředí a určovat, co v něm kde bude umístěno? Ano, ale má to daleko k dokonalosti. Existuje více nástrojů, které používají umělou inteligenci a umějí už vytvářet 3D objekty. Tvorba Depth Maps, hloubkových map, už je běžnou součástí generativních nástrojů umělé inteligence.
Blockade Labs už před nějakým časem představili generování skyboxu, vytvoření 360° obrázku z textového promptu. Teď má tento generátor skyboxů i možnost jednoduché kresby, takže můžete do obrázku i naznačit umístění objektů.
Jak to funguje?
Začněte na https://skybox.blockadelabs.com, není potřeba se ani registrovat, vše je zdarma pro každého. Alespoň zatím, jak vlevo dole vidíte, jde o beta verzi Skybox AI.
Můžete si pustit krátké video a přečíst si okna, která na vás vyskakují, ale jednoduše shrnuto, máte tyhle možnosti:
Create New – můžete použít jen textový prompt a vygenerovat obrázek jen z textového popisu. Ale po kliknutí na prompt se objeví také kreslící nástroje, štětec a mazací guma, a pod nimi slider, který nastavuje velikost štětce nebo gumy. Můžete si také přepnout mezi zobrazením skyboxu jako koule nebo krychle, zapnout si fotku na pozadí nebo vložit Plane, plochu, která protíná skybox v polovině a reprezentuje podlahu.
Já zkusím načmárat jednoduchý les s přerostlými houbami. Můžu kreslit i na plochu za mnou, jsme ve 3D prostoru. To asi stačí…
Můžu přidat negativní prompt, nechci tam žádné lidi, trpaslíky ani jiné humanoidní figurky.
A generuju. Docela to trvá…
To je roztomilý psychedelický lesík. Vypnu Show UI, ať mám přehled. Místy to netušilo, jestli kreslím strom nebo houbu, tak tu máme nějaké křížence houbostromy.
Další volba je Remix This, to by mělo umět přeměnit už hotový obrázek podle zadání. Mažu původní prompt, předpokládám, že mám psát jen co chci změnit. Změň na noc se světluškami a tajemnými světly. Zatrhnu Generate Depth, protože chci Depth Map. Generování trvalo asi třicet sekund.
A nemám úplně stejnou krajinku, tady je vzadu hrad a chybí ty pěkné psychedelické houby. Zkusím přidat, že chci zachovat barevné houbičky… A dostávám noční scénku s houbami, ale ne už tak pěknými. Jasně že ten původní obrázek nemám uložený, takže… uložím aspoň tenhle.
Zkusím něco složitějšího.
Dřevěný srub ve fantastickém lese. Je tu hodně různých stylů, takže volím fantasy krajinka.
To není špatné, splňuje to zadání… je to celá vesnička. Uložím si obrázek.
Zkusím změnit denní dobu, protože tohle je asi večer, takže žádám o slunné odpoledne. Zatrhnu Depth Map, měly by se pak uložit dva obrázky, jeden bude to co vidím a druhý bude Depth Map. Generuju tlačítkem Remix.
A tady to je. Je to stejná krajinka? Přijde mi, že jsou najednou v pozadí hory a ty domky taky nejsou úplně stejné? Nevím, uložím a srovnám pozděj. Pozděj se ukázalo, že to opravdu je stejný obrázek, takže i Depth Map by měla být použitelná pro oba obrázky.
Vyzkouším zimní krajinu. To je zimní krajina. Místo skal v pozadí jsou mraky. A určitě je tu víc těch srubů po okolí. Tohle je určitě změna, protože sníh je hluboký a zakrývá některé detaily. Ale pěkně svítí sluníčko.
Zkusím nějaký další styl. Olejomalba. Tady slunce přímo praží. Psí bouda nalevo od srubu se nějak zmenšila… Některé stromy mají zajímavé detaily.
Další styl, filmová počítačová grafika. Psí bouda zmizela úplně. Sněhu je až po… pás?
Styl akvarel. To vypadá dobře, mystické hory v pozadí… No, některé mají trochu viditelné artefakty.
Co udělá styl Cyperpunk? Přidá trpaslíka do předzahrádky a vrátí psí boudu na své místo. Ale obrázek je to pěkný.

K čemu je dobrá Depth Map, česky je to asi hloubková mapa? Nevím, jestli se to česky vůbec používá.
Depth Map, nepřekvapivě, určuje hloubku, dodává třetí rozměr dvourozměrnému obrázku. Jsou to odstíny šedi, čím je místo světlejší, tím je blíž k pozorovateli, čím je tmavší, tím je dál od pozorovatele.
Soubor s hloubkou můžete použít při vytváření 3D prostředí, a taky třeba při stříhání 2D videa pro různé efekty.
Jen stručně ukážu, jak využít Depth Map ve 3D prostředí. Tohle je Blender, který umí cokoli okolo 3D objektů, jejich pohybu a také umí stříhat video.
Vytvořím si UV kouli, jako základ Skyboxu. Na kouli dám obrázek srubů v lese. Přidám Modifiery, Subdivision Surface, aby bylo vůbec co deformovat, a pak Displace, kde použiju Depth Map.
A je to koule viditelná zvenku, takže se hloubky aplikovaly, ale zvenku. Já otočím normály dovnitř, a tím se hloubky otočí naruby, dovnitř koule.
A vidíte, že se povrch koule správně zdeformoval. Ještě udělám kouli průhlednou zvenku, takže uvidíte jen tu vnitřní stranu.
Tady mám default šedivou krychli, kterou pohybuju přes kouli skyboxu a vidíte, že tam je přidaná 3D hloubka srubu a objektů na obrázku.
Je to nedokonalé, jsou tam vidět vrcholky koule, které by bylo potřeba manuálně upravit v Depth Map, ale tohle není návod na vytváření 3D skyboxu.
Smyslem této ukázky je, že teď už chápete, k čemu Depth Map slouží, i když jste to třeba nikdy před tím neviděli.

Blockade Labs nabízí i API, to znamená, že byste měli být schopni generovat skyboxy i přímo v Unity nebo Unreal Engine. API přístup si můžete vyžádat ve formuláři na webu Blockade Labs.

Co dál? V současné době existují i generátory 3D objektů, teď by šlo vygenerovat nějaké postavičky a rovnou můžeme vytvářet hru nebo natáčet video, že?

Tam ještě nejsme. Tohle nebyly moje první pokusy vygenerovat skybox z jednoduché čmáranice. Ty předchozí pokusy byly výrazně méně úspěšné, generovaly se nějaké obrázky bez ohledu na kresbu, nebo se generovalo něco, co vůbec neodpovídalo promptu, a obrázky vypadaly opravdu legračně.
Jako se vším v oblasti umělé inteligence, výsledky zatím vypadají docela nepoužitelně pro seriózní projekt, ale to jsme si před ani ne rokem mysleli i o Midjourney a Stable Diffusion a DALL-E a ostatních nástrojích, které teď mnozí používají pro každodenní výdělečné projekty.

Vygenerovat 360° fotografie nebo obrázky už některé progamy umí, Stable Diffusion umí generovat Depth Mapy, Blockade Labs teď umožňují, zatím nedokonale, umísťovat objekty do 360° obrázků. Podle mě je otázkou pár měsíců, než se tenhle nástroj stane použitelným natolik, že si každý dokáže vytvořit svoje vlastní 3D prostředí pro hry a filmy z textového promptu, bez další znalosti 3D modelování.