AI

Tady AI

Nový a novější – ChatGPT 4

Začalo to minulý týden jednou nenápadnou zprávou na německém serveru skupiny Heise o „vydání ChatGPT 4 v následujícím týdnu.“ Žádná jiná média tuhle informaci neměla. Dá se něčemu takovému věřit? Profláknul technický ředitel německé pobočky Microsoftu omylem velkou věc na regionálním představování produktů?
Možná.
Zpráva nezůstala nepovšimnuta a během 24 hodin obletěla celý svět. Nikdo ji oficiálně nepotvrdil, ani nevyvrátil. Až 14. března 2023, bez nějakého velkého ohlašování, vyšla nová verze ChatGPT. V živém streamu ji představil prezident a spoluzakladatel OpenAI, Greg Brockman.

Co je ChatGPT asi víte, když jste tady.

Je to jazykový model nejprve zásobený velkým množstvím dat, která analyzuje, hledá v nich souvislosti a ukládá si takto zpracovaná data. Snaží se „chápat“ nově získané informace v kontextu jazyka a užívá algoritmy k rozpoznání vzorů v datech. Poté zpracovává zadané úlohy, ve kterých předpovídá prokračování textu a generuje odpověď co nejpodobnější lidské odpovědi.

OpenAI, stojící za vývojem ChatGPT, také do procesu přidali zpětnou vazbu od živých testerů. Jednoduše řečeno, testující živé lidské bytosti hodnotily výsledky a vyjmuly ty, které byly urážlivé nebo chybné.

Jedním ze zakladatelů OpenAI v roce 2015 byl i Elon Musk, který ale později odešel, údajně kvůli rozdílným názorům na vývoj ChatGPT. Ten začal v roce 2018, v roce 2019 Microsoft investoval do OpenAI poprvé 1 miliardu dolarů, a údajně další 2 miliardy přidal v roce 2021. Potřetí se chystá do vývoje ChatGPT investovat letos, v roce 2023, a má to být celých 10 miliard dolarů.

Microsoft již několik měsíců používá ve svém vyhledávači Bing upravenou technologii ChatGPT 3.5. Nebo jsme si to aspoň doteď mysleli.
ChatGPT, který najdete na chat.openai.com zdarma, je verze 3.5. Tato verze byla vydána v listopadu roku 2022, během zhruba dvou měsíců přilákala 100 milionů uživatelů, a pravděpodobně spustila celosvětovou revoluci. Miliony lidí se rázem začali zajímat o produkty využívající AI – Artificial Intelligence, umělou inteligenci… To je technologie, která umí řešit komplexní úlohy, obvykle řešené pouze člověkem, a umí produkovat výstupy, které jsou velmi podobné tomu, co by vytvořil člověk. Počítačové systémy napodobují lidské myšlení a rozhodování, a řeší zadané úlohy stejně dobře, jako člověk, nebo dokonce lépe.

Ale koho zajímá minulost, když budoucnost je tady!

ChatGPT 4 byl právě vypuštěn, a v přímém přenosu jsme mohli vidět, co by měl umět. Záměrně říkám „měl,“ protože počet dotazů je zatím omezen a ne všechny funkce fungují všem.

V prvé řadě je dobré si ujasnit, že verzi ChatGPT 4 budete mít k dispozici jen pokud jste uživateli placené verze ChatGPT Plus. Ta stojí 20 USD měsíčně. Verze přístupná všem zdarma je stále verze 3.5, a vypadá to, že to tak nějakou dobu zůstane.

Co je tedy nového v ChatGPT verze 4?

Rozšířené a vylepšené funkce textu, zde třeba věta dle zadání napsaná tak, že každé slovo začíná jedním písmenem abecedy slova jsou v abecedním pořádku.

Bude možné vkládat odkaz na webovou stránku a položit otázku, ChatGPT by měl odpověď vygenerovat z dat dostupných na tomto odkaze.

Vstupy a výstupy dotazů nejsou jen textové, ale i ve formě obrázků a videa.
Na obrázku jsou suroviny a ChatGPT navrhuje, že se z nich dají udělat palačinky, lívance, francouzský toast, omeleta, quiche, puding, dort, muffiny nebo chleba.

A tady je pár ukázek z živého streamu… pokud jste až doteď pochybovali o využití chatbotů, tohle vás zaručeně přesvědčí.

V první ukázce Greg Brockman vkládá obrázek veverky a ptá se: “Co je na tom obrázku legrační?“
První odpověď asi sami znáte: „Jako jazykový model nemám žádné názory, blablablablabla…“
Greg Brockman vysvětluje, proč to nefunguje, dělá nějaké úpravy kódu a zkouší to znovu.
Tentokrát je odpověď zajímavější. Chatbot říká, že „obrázek je legrační, protože je na něm veverka fotící oříšek, jako by byla profesionální fotograf. Vtipné je, že veverky obvykle oříšky konzumují a nepředpokládá se, že budou používat fotoaparát a chovat se jako lidé.
Kromě schopnosti rozeznávání obrázku jde i o důkaz, že ChatGPT ve verzi 4 začíná mít smysl pro humor.
Druhá ukázka je ještě oslnivější.
Z načmáraného konceptu, který Greg Brockman vyfotil mobilem a vložil do chatu, vytvořil chatbot během pár vteřin HTML kód s Javascriptem, tedy kompletní jednoduchou webovou stránku s barevnými tlačítky. Všimněte si, že obsah vtipů ani odpovědi na ně nebyly součástí zadání, ty si chatbot také samostatně vymyslel.
Takže to jsou grafici a webdesignéři, komu dalšímu po téhle demo ukázce spadla čelist? Ještě tam byli programátoři a v závěru účetní a možná i trochu právníci, kteří si sbalí fidlátka a půjdou se přeškolit na něco jiného. Podívejte se sami na originál v angličtině na Youtube kanále OpenAI.

Co dál? Co třeba srovnání toho, jak pracuje ChatGPT ve verzi 3.5, jak nově ve verzi 4, a co umí Bing. Protože Microsoft jen tak mimochodem oznámil, že Bing už vlastně nějakou dobu jede na nové verzi ChatGPT 4.
Ale bude fér s tím chvíli počkat, protože nová verze 4 zatím tak trochu dělá psí kusy, i když od ní žádáte kočičí celky, kuřecí čtvrtky nebo neformální pátky.

Mezitím se podíváme na jiné mocné nástroje, protože generátorů ne-úplně-náhodných textů, ohromujících pestrobarevných obrázků a dosud nikdy neviděných videí je víc, než si myslíte.