AI

Tady AI

Midjourney na míru – personalizace

Odkazy v článku odkazují na příslušnou část videa. Při čtení můžete otevřít video pro “náhled” přesně v tom čase, ke kterému text odkazuje.

Midjourney se právě stalo nástrojem na míru. Přesně na vaši míru. Odteď bude generovat jen to, co se vám líbí. To slibuje nový parametr –p, jako personalizace.
Ukážu vám pár příkladů, a pak si vysvětlíme, jak na to, a jak se dostat k výsledkům, které se vám opravdu budou líbit.
Celý průběh budu ukazovat na webu midjourney.com, ne na Discordu. To je proto, že ke generování na webu mají přístup všichni, kteří vygenerovali alespoň 100 obrázků. Vzhledem k tomu, že nejmenší měsíční platba pokryje 200 obrázků, předpokládám, že to znamená víceméně všichni, co nezačali s Midjourney zrovna dneska. Samozřejmě na Discordu to jde taky, když tak mrkněte na starší návody.
Prompt bez personalizace – mladý blonďatý modrooký kluk v modro růžové mikině kouká na londýnské ulici někam nahoru. Očekávaně slušné výsledky líbivé tváře, protože tady už je –cref, character reference.
Úplně stejný prompt s mým personalizovaným kódem. To samé na steroidech. Mám na mysli vizuálně, mladík stále vypadá zcela střízlivě a roztomile.
Jiné téma. Neonový pes. Krátký prompt, který dává šanci Midjourney vyniknout ve svém vlastním stylu. Výsledek je… neonový pes. Nic, co by vám způsobilo únik tekutin do spodního prádla, a nic, o čem byste natáčeli video a očekávali světový úspěch.
Neonový pes, personalizováno. Pokud mě sledujete, asi vás nepřekvapuje kam můj osobní styl směřuje.
A ještě jedna varianta, personalizováno o něco víc. Tady už i já, sarkastický komentátor nepovedených pixelů musím konstatovat, že to má styl a je to prudce použitelné. Pokud točíte dokument o neonovém psu baskervilském, nebo tak něco.

Vidíte, že v promptu se personalizace aktivuje pomocí –p, můžete si ji také zapnout trvale, na webu je to jeden z přepínačů v nastavení. Na Discordu po příkazu /settings zapnete tlačítkem Personalizace.
Používáte-li svoji vlastní personalizaci, nemusíte dělat nic jiného, váš kód se doplní automaticky.
Kdybyste chtěli použít personalizaci někoho jiného, třeba tady tu moji, je potřeba kód do promptu zadat: –p thlfaml
Klidně můj používejte, mně je to vcelku jedno, co si generujete. Ten kód nemusí fungovat navěky, je pravděpodobné, že Midjourney bude kódy časem měnit, třeba v souvislosti s tím, že se můj styl může průběžně měnit.

Jak se k tomu dopracujete, aby Midjourney bylo vaším poslušným služebníkem, který zhmotní vaše nejtajnější vizuální sny?
Personalizace je založená na dvou kritériích. Jedním jsou vaše lajky vašich i cizích obrázků. Ve vlastní galerii, nebo v sekci Explore, můžete tomu, co se vám líbí, dát srdíčko.
Asi zásadnější, a v tuto chvíli nutná, část je výběr hodnocení párů obrázků. To najdete na webu v položce Tasks, úkoly.
Prvotní výběr musí obsahovat alespoň 200 dokončených hodnocení, pak by se vám personalizace měla sama zapnout.
V záhlaví vidíte kolik jste toho už zhodnotili, a pár rad jak na to. Mně přišlo nejjednodušší klikat myší na obrázek, který se mi víc líbí.
Nebojte se přeskakovat, pokud se nemůžete rozhodnout. Není to test, je to vaše osobní nastavení. Některé přeskočené obrázky se vám vrátí v jiné kombinaci znovu. Když kliknete omylem, můžete se vrátit zpátky a rozhodnutí změnit. Ale zase z toho nedělejte velkou vědu, a klikněte intuitivně na to, co se vám líbí v prvním okamžiku. A ano, jsou tam malé chytáky, abyste u toho neusnuli.
Až se dostanete za dvě stovky, můžete hned vyzkoušet, jak to funguje.
Vracím se do vlastního archivu a kliknutím kopíruju prompt, což v žádném případě nemá nic společného s mojí nekonečnou leností! Dělám to pro vás, protože to je velmi naučné, užitečné a efektivní, používat prompty z minulosti a porovnávat je s novými výsledky.

Tak to je hnus, velebnosti. Pochopitelně, toto nejenže není personalizováno, to ani není tak pěkné, jako několik měsíců staré obrázky!
Jak se to stalo?
K ladění toho, jak moc se vaše personalizace aplikuje, se spolu s –p používá –stylize nebo –s.
Pokud nemáte zapnutou personalizaci, tento parametr určuje stylovost, uměleckou různorodost výsledků.
Pokud máte zapnutou personalizaci, tento parametr –s určuje míru vaší personalizace. Tedy nula, jako v tomto mém případě, znamená žádnou personalizaci. Ani žádnou stylizaci bez personalizace.
Parametr –s má hodnoty od 0 do 1000, default je 100, takže takováhle šerednost by se vám neměla stát ani omylem. Mně se stala záměrně, abyste viděli, jak to nedělat.
Chcete-li si na konkrétním motivu vyzkoušet různé hodnoty stylizace, tedy různou sílu vaší personalizace, využijte permutaci v promptu.
Permutace vám umožní odesláním jednoho promptu spustit několik promptů najednou, ve kterých budou různé hodnoty jednoho parametru. Co tato věta plná cizích slov znamená?
Tady vidíte prompt, ve kterém na konci za –stylize následují složené závorky a do nich píšu hodnotu 300, 600 a 800, oddělené čárkami. Jakmile stisknu Enter, automaticky se začnou generovat tři různé prompty, s třemi různými hodnotami parametru –stylize.
Zatímco na Discordu se tato funkce ještě jednou zeptala, jestli opravdu chcete spouštět tři miliony promptů zaráz a utratit tak svůj měsíční poplatek během pěti minut, webové prostředí se na nic neptá, nečeká, a rovnou na vás hrne obrázky.
Tady vidíte výsledky s různými hodnotami –stylize. Upřímně, mně se to nelíbí. Sice to má pěkné barvy a atmosféru, ale problém je v tom hlavním motivu, tedy v lidsky vypadajících psech. Moc jich tam není, zatímco před čtyřmi nebo kolika měsíci každý obrázek generovaný bez personalizace vypadal skvěle.
Co s tím můžu já dělat? První krok je ten, že si dám lajk na všechny svoje obrázky z té doby před několika měsíci, které považuju za dobré, tedy skoro všechny.
Druhý krok bude další hodnocení párů obrázků. Teď jsem na 215… a moje hodnocení je přísné, já jsem náročný zákazník a za svých 12 dolarů měsíčně očekávám špičkovou kvalitu a VIP přístup!

Další pokus dělám po hodnocení 555 párů. Celkem tedy dvojnásobek párů a rozhodně alespoň dvojnásobek lajků, v porovnání s předchozím pokusem.

Opět kopíruju několik měsíců starý prompt s podobným motivem, chci psa, co se chová jako člověk a popíjí kafíčko v nějaké útulné kavárně.
To nevypadá špatně. Pokud mě sledujete víc než náhodně, tak jste si nejspíš všimli, že obvykle nutím Midjourney do filmového stylu fotografií s nějakým zajímavým osvětlením a velmi krátkou hloubkou ostrosti, to dělá ten efekt rozostřeného pozadí i velmi blízkého popředí. To vše tu zůstává zachováno, pes je lidsky vypadajícím psem a navíc to má velmi specifickou barevnost. Žádné takové fotografie se v těch párech mnou odklikaných neobjevili, tohle si Midjourney nějak „vypočítalo,“ že by se mi mělo líbit. A aplikuje to nejen na kavárnu, ale i poté, co se vrátím k promptu válkou rozbitého města. Kdyby nic jiného, je to důsledně aplikované napříč tímto druhem obrázků.

A teď nějaké zkušenosti. První je míra stylizace. Jsou uživatelé, kteří vám odpřísáhnou, že jejich styl se projevuje nejlépe někde mezi –s 50 a –s 300. Já mezi ně nepatřím. I bez personalizace většinou nepoužívám nic pod –s 600. Možná je to osobní preference, možná je to specifický styl obrázků nebo videí, které dělám, nevím. Já si troufám tvrdit, že žádný konkrétní osobní styl nemám a vesele přepínám mezi velmi odlišnými vizuály, takže, jednak, jsem opravdu náročný zákazník a jednak by žádné automatické personalizace v mém případě neměly moc fungovat, protože žádný stroj nedokáže předpovědět, na čem zrovna dneska budu pracovat. Vy to můžete mít, a velice pravděpodobně, máte, úplně jinak. Takže si klidně vyzkoušejte –stylize s hodnotami pod 100, pak třeba po stovkách nahoru až do tisíce. Uvidíte, co s to s vaší osobní personalizací udělá.

Další magii do celého procesu může přinést –style raw. Teoreticky jde o vypnutí toho pro Midjourney typického vylepšování obrázků ve stylu, který umí jen Midjourney. Je ideální pro delší prompty, kde víte, co přesně chcete, a nechcete, aby vám do toho Midjourney přidávalo vlastní „názor“ na to, jak má výsledek vypadat, ale drželo se raději striktně promptu. Očekává se, že v promptu podrobněji popíšete i styl obrázku, osvětlení, rozložení objektů, fotografické nebo jiné umělecké techniky, které chcete použít, a jste to vy, kdo má celou věc pod kontrolou.
Zase, zkuste si sami, co to dělá s vaší vlastní personalizací, protože jinak se to nedozvíte než zkoušením.

A další prvek, který může mít vliv, je poměr stran výsledného obrázku. Roztomilý pes v parku za slunečného odpoledne, formát portrétu, 3:4.
A pryč je celý filmový styl a mám tu zlatého chlupáče, co na mě dělá psí oči. Netuším, jestli se můj osobní filmový styl se specifickými barvami zapnul v předchozích příkladech proto, že měly poměr stran 16:9, což se jistě bere jako filmový formát nebo je to jen můj dojem. A tak zkouším použít stejný prompt, ale zpátky k filmovému 16:9… A dostávám 4 víceméně stejně laděné obrázky. Určitě se tohle dá nazvat fotkou z filmu, ač o to v promptu nežádám, ale nejspíš to je součástí mé personalizace.
Vy to můžete mít jinak, ale přesto si z toho můžete vzít poučení. Pokud chcete sedícího psa, tak ho nejdřív vytvořte ve formátu na výšku, jako portrét, pěkně o to poproste v promptu… a teprve pak dogenerujte do formátu na šířku, jinak budete mít samé lenivé, ležící psy rozvalující se na filmovém plátně.

A tady ještě pokus s neonovým psem. Vidíte, že obecný, velmi krátký prompt dává slušné výsledky, stylize to vylepšuje, ale personalizace… To je jiný kafe… teda, jiný pes. Nepopírám, že se mi to líbí, vzhledem k velmi jednoduchému promptu je to nadstandardně líbivý výsledek. Těší mě, že Midjourney mi prakticky čte myšlenky, zhmotňuje psy na přání a připravuje pro mě jedinečný a neopakovatelný zážitek. Takového psa nikdo jiný nemá. Že ne, že je tohle můj a jenom můj pes?
Hm…. aha…
Jestli se vám taky líbí cizí neonoví psi, tak jim dejte lajk, příště můžou být vaši a jenom vaši, v nějaké nové variantě. A trénujete si svůj vlastní osobní styl, každým dalším lajkem.

Tohle není všechno, co se s –personalize dá dělat, já mám ještě pár dalších tipů, jak a s čím můžete tohle mixovat a hledat dosud neobjevené chlupáče, kavárny, rozbitá města a další estetické bomby. Ale nechám si to do některého z příštích videí, protože to je už trochu pokročilejší magie a teď vás nechci zavalit příliš mnoho informacemi.
Zůstaňte tedy naladěni, přihlášeni, ozvonečkováni a cokoli dalšího děláte, aby vám neuniklo nic z mých příštích pohyblivých obrázků.