AI

Tady AI

Sto let za opicema?

Odkazy:
Mimoni: Já, padouch 4
Microsoft Copilot
Google: Javier in Frame
BodyArmor: Field of Fake
Etsy: Gift Mode
CrowdStrike: The Future
He Gets Us

My, malé národy kdesi uprostřed Evropy, si často myslíme, že jsme sto let za opicema. To, že mluvíme vcelku kuriózním jazykem a nejsme moc ochotni se učit další jazyky tomu taky nepomáhá. Údajně třetina národa nemluví vůbec žádným cizím jazykem, anglicky umí nějak méně než polovina Česka a pouze 15% lidí si troufne tvrdit, že zvládá angličtinu na běžné komunikační úrovni.
Ano, i tohle video je o umělé inteligenci, tentokrát bude možná o něco zábavnější než poučnější. Nenechte se vyděsit první minutou a zdánlivě nesouvisejícím tématem… K AI se dostaneme.
Ve Spojených státech právě proběhl víkend se Super Bowl, a letos se v přestávkách pro reklamu urodilo nebývalé množství těch, které zmiňovaly, propagovaly nebo si dělaly legraci z umělé inteligence.
Pokud jste stále mimo mísu, já vám to o té super misce vysvětlím.
Jo, jo, to je vtip, který podle statistik pochopí jen 15% obyvatel České republiky. No a pro všechny ostatní trochu víc polopatě.
Super Bowl je každoroční populární událost v USA, jde o finále národní fotbalové ligy, a tím se myslí liga amerického fotbalu, to je taková ta věc, co vypadá jako rugby, ale hráči na sobě mají neuvěřitelné množství ochranných pomůcek, a celá hra má prapodivně složitá pravidla.
O Super Bowl je také známo, že v přestávkách uvidíte ty úplně nejšpičkovější světové reklamy. Super Bowl se smí hrát pouze na stadionech, které mají kapacitu alespoň 65 tisíc diváků a splňují další náročná pravidla na vybavení a dostupnost hřiště, celá událost je nejsledovanějším pořadem v televizi vůbec a letošní cena za přehrání reklamy v rámci Super Bowl údajně byla 7 milionů USD za 30 sekundový spot.
To snad napoví i těm, kteří dosud netušili.
Co jste tedy mohli vidět v reklamách, a souvisí to s umělou inteligencí?
Vyloženě legraci si z AI dělá speciální trailer na Minions, česky Mimoni, Mimoňové a film Despicable Me 4, česky Já, padouch 4. Uvidíte dámy se třema nohama, ruce s mnoha prsty a vůbec takové ty klasické uměleinteligentní chybičky, co se vloudí… K tomu velmi seriózní hlas Jona Hamma oznamuje, že AI mění svět a umožňuje nám dělat a vidět dosud nevídané.
Celý vtip pochopíte víceméně i bez znalosti angličtiny. Odkazy na všechny zmíněné reklamy budou dole v popisu videa, podívejte se na ně v klidu později.

Microsoft se rozhodl světu oznámit, že oni vám teď pomůžou úplně se vším. V takové běžné korporátní reklamě se říká, že pokud jste příliš mladí, příliš staří, příliš něco jiného nebo příliš támhleto a prý nikdy nic nedokážete, máte si stáhnout Copilota a říct těm pochybujícím: „Tak se dívej,“ a pak změnit svět.

Google představil reklamu Javier in Frame“, česky „Javier v záběru.“ Minutové video ukazuje nový telefon Google Pixel 8 a funkci využívající AI, Guided Frame, česky asi „Průvodce záběrem,“ která hlasově oznamuje, co je v záběru fotoaparátu. Funkce je zaměřená na uživatele, kteří jsou nevidomí nebo mají vážné postižení zraku, a byla natočena nevidomým režisérem Adamem Morsem a namluvena nevidomým zpěvákem Steviem Wonderem.

BodyArmor, sportovní nápoj od skupiny Coca-Cola, začíná svůj reklamní spot videem, které je generováno pomocí umělé inteligence, jak video tak hlas jsou záměrně „umělé.“ V druhé části se dozvídáme, že „umělé“ teda ne, že to je fuj, že není nic lepšího, než realita, jako opravdový cukr, reálné chutě a opravdová láska ke sportu. Celý klip se jmenuje Field of Fake, hřiště plné lží.

Etsy, největší internetové tržiště, kde nezávislí, malí soukromníci, umělci a řemeslníci nabízejí své výrobky a služby, představilo svou novou uměleinteligentní funkci Gift Mode, Dárkový mód.
Spíš než z AI si dělají legraci z obvyklého popichování mezi anglicky mluvícími národy a Francouzi. Američané, historicky Novoangličané, nevědí, čím se odměnit Francouzům za darovanou Sochu svobody. Spoiler: Ano, sýrové prkénko to jistí.

Pseudo westernově postapokalypticky kyberpunkově laděný klip The Future, Budoucnost, od společnosti CrowdStrike, zabývající se kybernetickou bezpečností ukazuje příběh, ve kterém neohrožená žena likviduje příšery odjinud. Podle mě taková standardní nuda možná inspirovaná Westworldem, ale třeba se vám to bude líbit…

A na závěr reklama, která sice nebyla vytvořena pomocí nástrojů umělé inteligence, ale mnozí si to mysleli. „He Gets Us,“ česky nejlíp asi „On si nás získá“ nebo „On nás chápe“ je série fotek, které nafotila fotografka Julia Fullerton-Batten. Fotky jsou pravděpodobně digitálně upravené, ale ne generované AI. To celé doplněné hudbou rockové balady „Never Tear Us Apart,“ česky „Nikdy nás nerozděluj.“ Mimochodem, video k této skladbě natočili INXS v tehdy ještě komunistické Praze v roce 1988.
Reklama vyvolala rozruch, protože na fotkách myjí nohy lidé z různých etnických a sociálních poměrů jiným lidem v rozličných prostředích, jako je byt drogového uživatele, školní chodba nebo chodník před klinikou, na které se mimo jiné dělají potraty.
Na konci klipu se dozvídáme, že Ježíš neučil nenávidět, ale myl nohy.
Jestli bylo cílem klipu, aby se lidem líbil, tak to se asi úplně nepovedlo, ale pokud šlo o vyvolání emocí a vášnivých diskuzí na internetu, tak tahle mise byla splněna. Opět, pokud jste mimo misku americké reality, bavíme se o zemi, kde polovina států zakazuje i v roce 2024 přerušení těhotenství, 13 z 50 států absolutně bez výjimky, a na většině mincí a bankovek kdekoli v USA je nápis „Věříme v boha.“
A zpátky do střední Evropy.
Dovedete si představit, že největší sportovní, nebo jiná, událost roku 2024 v Česku bude přehlídkou reklam na produkty využívající umělou inteligenci? Nebo je dokonce využije tak, že si z toho celého bude dělat legraci a použije ty méně povedené kousky? Nebo zůstaneme sto let za opicema už napořád?