AI

Tady AI

Upscayl – upscalování zdarma a bez omezení

Odkazy v článku odkazují na příslušnou část videa. Při čtení můžete otevřít video pro “náhled” přesně v tom čase, ke kterému text odkazuje.

Odkazy:
Upscayl web
Psí video v angličtině

Hledáte způsob, jak jednoduše a zdarma upscalovat fotky, video a nebo obrázky generované umělou inteligencí?
Pokud jste tu noví, upscalování není to samé co staré dobré zvětšování obrázků třeba ve Photoshopu, které počítače umí už několik desítek let. Tradiční zvětšování, resampling, obrázků používá matematický algoritmus přidávání pixelů, na kterých je něco podobného, jako na sousedních pixelech, které tam už byly.
Upscalování pomocí nástrojů umělé inteligence přidává do obrázku detaily, halucinuje, tedy vymýšlí si nové kousky obrázku, které tam předtím nebyly. Což může kvalitu obrázku zlepšit, nebo z něj vytvořit něco zcela nechtěného.
V současné době najdete online velké množství webů i nástrojů, některé z nich zdarma, některé s omezeními, ty momentálně „nejlepší“ jen a pouze za peníze, a ne zrovna malé peníze.
Pokud se neživíte zrovna tiskem dokonalých obrazů z ne úplně povedených fotek, vystačíte si s něčím zdarma.
Já používám na mnoho mých projektů Upscayl.
Upscayl je open-source program pro Linux, Windows i MacOS, jeho licence je opravdu open-source, můžete ho používat bez omezení i pro komerční projekty, lze použít i offline, jeho kód si můžete stáhnout na Githubu, a do budoucna slibuje i cloudové prostředí pro ty, kteří nemohou nebo nechtějí trápit vlastní počítač.
Po instalaci nebo rozbalení portable verze spustíte program… A už na první pohled to vypadá, že to je jednoduché a zvládne to každý.

Začnu vybráním obrázku, vidíte že by to měl být png, jpg nebo webp. Nenechte se zmást, Upscayl umí i třeba tiffy, ale k tomu později.
Obrázek můžete přetáhnout na hlavní část obrazovky.
Nejdůležitější je volba modelu, který bude k upscalování použit, já mám jakože realistickou fotku, takže používám REAL-ESRGAN. Můžete nastavit jinou složku pro uložení, ale nemusíte, obrázek se uloží po upscalování na stejné místo jako originál, se jménem souboru doplněným o informace o upscalu.
Vidíte v číslech, že se upscaluje z šířky obrázku 1024 na velikost 4096, to je přednastavené čtynásobné zvětšení.
A můžete se i podívat na rozdíl mezi originálem a upscalem.
Tady zkouším ještě trochu jinou fotku, obojí je generované z Midjourney.

Double Upscayl, to znamená 16 násobné zvětšení. Nápověda vás upozorní, že se provede dvakrát po sobě čtyřnásobný upscale, což může a nemusí dopadnout ideálně. Zvětšuju z 1024 na 16384 pixelů na šířku. Může to trvat i několik minut, pokud máte starší grafickou kartu.
Rozdíl tady těžko zpozoruju, takže se podívám jinde. Tady vidíte, jak se obrázky ukládají do složky k těm originálním.
Tohle je 16384 pixelů, tím si můžete vytapetovat stěnu v obýváku.
Volba Digital art je vhodná spíš na ilustrace, když ji použiju na fotorealistický motiv, dostanu efekt akvarelu.
Tady vidíte originální obrázek, první upscale s REAL-ESRGAN, a tady s Digital Art. Jistě to lze považovat za umění, ale fotky z oslavy narozenin takhle asi vylepšovat nechcete… Nicméně zlepšení kvality je znatelné, vidíte, jak moc musím zoomovat, aby bylo vidět jednotlivé pixely.
Ještě vyzkouším ostatní možnosti, a ukážu vám zvětšené obrázky. Ultrasharp je v mnoha prostředích Stable Diffusion nastaven jako default upscaler, ale Remacri dává relativně nejlepší výsledky pro mnohé obrázky, které jsou generované pomocí umělé inteligence.

Další funkce je Batch Upscale.
Já mám připravenou složku s několika obrázku ve formátu tiff, které Upscayl neinzeruje, ale ve skutečnosti je umí taky. Proč mám složku plnou tiffů? Protože pro mě je to nejschůdnější cesta, jak upscalovat video. Davinci Resolve s radostí uloží celé video do jednotlivých snímků v tiffu, já si na pár snímcích vyzkouším, který model pro upscale použít a pak pustím Batch Upscayl a jdu si udělat kafe. Používáte-li nějaký jiný upscaler, který umí upscalovat i videa, tohle je přesně způsob, kterým se to děje – video je uloženo do jednotlivých snímků, ty jsou upscalovány a pak spojeny zpátky do pohyblivých obrázků.
I když jednotlivý snímek v tiffu neotevřete, v batch upscale si Upscayl na nic nestěžuje a poslušně dělá, co se po něm chce. Vytváří si novou složku s názvem upscalu.

A ještě jedna pokročilejší funkce, která se vám může hodit.
Těch pár výchozích modelů lze rozšířit o další upscalery. V Settings najděte poslední část Add Custom Models, klikněte na odkaz Custom Model Repository a stáhněte si zip archiv, kamkoli ve vašem počítači. Zip je potřeba rozbalit, a ukázat Upscaylu cestu k němu na disku. Do podsložky Models.
Na Githubu vidíte popis jednotlivých modelů, některé jsou zaměřené na rychlost, nekteré spíše na kvalitu, pár modelů je tu i pro anime obrázky.
Já vyzkouším NMKD Superscale… A moc se mi to nelíbí, vyrábí to nepěkné artefakty. Což je ale v popisu, tohle bude fajn na reálné fotky, ne na generované obrázky.
Zkouším úplně první model, NMKD Siax.
A tohle je daleko lepší, to vypadá, že si to správně domyslelo texturu cedule, na skoro realistických němých tvářích nejsou čtverečkované vzorky a psí oči jsou dokonalé… Oblečení je taky uvěřitelné.

Tady zkouším starou fotku z Wikipedie, která ale nejspíš byla skenovaná z nějakého tisku. Upscaluju 4x i 16x… ale tady už běžné halucinace nestačí, tady by bylo potřeba udělat inpainting a promptem nahradit jednotlivé detaily obrázku.

A nakonec přece jen jedno omezení… Tak nějak omylem zkouším upscalovat fotku z rodinného alba, která má už v originále 7604 pixelů na šířku, předpokládaná výsledná velikost má být 30416×23824 pixelů.
Ne, nechystám se tisknout rodinný mega billboard.
Můj počítač k tomu má vcelku hlasité výhrady, ale dělám, že ho neslyším… ale ten prach utřu hned jak se tu přestane vířit od těch větráčků…
A podařilo se mi rozbít Upscayl! Taky se vám dneska podařilo něco, na co jste patřičně hrdí?

Podle mě je Upscayl vynikající pomocník, má jednoduché prostředí, a umí asi všechno, co můžete potřebovat. Pro lenochy a méně pokročilé může být problém, že neumí samostatně upscalovat video, ale taková funkce může být časem vytvořena.
Mně osobně navíc vyhovuje použití open-source programu, který pracuje lokálně na mém počítači, neukládá nic na žádná online úložiště a je v tomto transparentní. Použití rozšiřujících modelů je třešinka na dortu, která se rozhodně počítá.
Tohle není jediné video o upscalování které ode mě uvidíte, jestli máte nějaký svůj oblíbený nástroj, nebojte se ho zmínit v komentářích, srovnávání nástrojů a funkcí a velikostí není nikdy dost.
Obrázky roztomilých čumáčků byly použity v mé anglické verzi Psího života, odkaz na video je v popisku.