AI

Tady AI

SunoAI – vyhrajte tisíce dolarů za generování hudby

https://youtu.be/jC2Z3EkB83E

Odkazy v článku odkazují na příslušnou část videa. Při čtení můžete otevřít video pro “náhled” přesně v tom čase, ke kterému text odkazuje.

SunoAI rozdává sto tisíc amerických dolarů celkem pěti stovkám lidí, a Češi i Slováci můžou být mezi nimi.
Předpokládám, že SunoAI všichni asi znáte, ale kdyby náhodou ne. Suno je asi nejlepší generátor hudby, který v tuto chvíli existuje. Dá se použít ke generování hudby zdarma, a i v případě, že se o něco takového nezajímate, můžete Suno použít k poslechu hudby a zlepšení angličtiny i jiných jazyků.
V průběhu času se hlavní stránka SunoAI změnila na velikou zásobárnu hudby všeho druhu, přehledně rozdělenou do kategorií.
Na začátku najdete různé promo akce a své vlastní oblíbené skladby, ale směrem dolů se objeví různé kategorie hudby podle žánrů, a upřímně, kdo z vás znal všechny tyhle hudební žánry a jejich názvy? Zaručeně se naučíte spoustu nových anglických slovíček. A pokud chcete poslouchat něco nového a neobvyklého, co jinde nenajdete, tak tady je téměř neomezený zdroj více či méně originální hudby.
Ale vy jste tady kvůli těm dolarům, co chcete vyhrát, že?
Já vám rovnou ukážu svůj výtvor a tím i celý proces generování v SunoAI.
Váš soutěžní kousek bude remix některé ze stop songu Soundclash od amerického umělce jménem Flosstradamus.
Pro ty, kteří SunoAI nikdy neviděli:
Obvykle se generuje tak, že zvolíte v menu Create a tady začnete skladbu úplně od začátku. Můžete buď minimalisticky zvolit jen popis skladby a nechat to celé na SunoAI, včetně generování textu písně. Nebo zvolit Custom a využít všechny možnosti.
Můžete vložit svůj vlastní text, nebo zmáčknout tlačítko Surprise me/Překvap mě a vygenerovaný text ještě před generováním hudby upravit, nebo to nechat úplně na Suno tím, že necháte okno prázdné. Pokud text nechcete vůbec, přepněte na Instrumental.
Jak vidíte v předchozím vygenerovaném textu, do hranatých závorek se píšou poznámky ke generování.
K tomu existuje celá dokumentace, která je sice neoficiální, ale plně funkční a je na ni odkaz v popisu videa.
Style of music je asi jasný, tady popíšete, jakou hudbu chcete. Můžete si vybrat z nabízených tagů nebo použít vlastní popis.
V hlavním okně vidíte to nejzásadnější, skladby, které jste už vygenerovali, a vše, co s nimi můžete provádět.
Na konci každé skladby jsou tři tečky, ty otvírají další možnosti, co se songem dělat. To stejné menu se objeví po kliku pravým tlačítkem myši na song.

A teď k soutěžním pokusům. V popisu videa najdete odkaz na Soundclash od Flosstradama.
První položka je celý song, ostatní položky jsou stems, stopy, to znamená, že máte zvlášť zpěv, zvlášť bicí, zvlášť každý další „nástroj.“
Vyberte si jednu ze stop, já vybírám Soundclash Synths. Některé stopy mají na začátku ticho, to není chyba, to je vlastnost.
Tlačítkem Extend se přenesete do vlastní stránky Create, a tady už je to na vás.
Já „tvořím“ text, který je vygenerovaný v jiném chatbotu a trochu ho upravuju. Zadávám odhadem nějaký styl hudby, plus mínus autobus.
Název skladby je Třista třicet tři a Flosstradamus by mi měl osobně poděkovat, že to nepíšu v češtině. Vy samozřejmě můžete psát v češtině, SunoAI to umí. Jen ve Style of music přidejte slovo Czech.
Důležitá položka je, odkud chcete Extend začít. Já začínám ve 00:20, pokud sem nic nezadáte, budete pokračovat od konce zvoleného songu. Můžete klidně pokračovat třeba po první sekundě, zvlášť jestli máte pocit, že originál se nedá poslouchat vůbec.
Při generování se vždycky vytváří dvě varianty, obě jsou vždy nechutně dlouhé, text se v nich opakuje, s tím se taky nedá nic dělat, to je vlastnost, ne chyba, k tomu se už Suno vyjádřilo. Já s tím tentokrát počítám a nechám text opakovat do nekonečna, protože to je asi ten styl, který se očekává.
Jako obvykle Suno ignoruje moje požadavky na konec a ticho a nějaké lidsky akceptovatelné ukončení skladby. Dá se to vyřešit tím, že uděláte ještě jeden Extend této skladby a můžete mít štěstí a taky asi 6 minut dlouhou písničku.
Máte-li placený účet, můžete využít novou funkci Crop, tedy oříznutí skladby a ukončit ji kdekoli si zvolíte. Zaberete si tu část, kterou chcete ponechat, ta je teď růžová, a zmáčknete Crop. Já vám to ukazuju v neplaceném účtu, takže Crop nefunguje.
Já to tak nechám, nechystám se vyhrát, takže to nebudu ladit k dokonalosti.
Mám vybránu variantu, teď ji ještě potřebuju připojit k tomu původnímu začátku. To se dělá klikem na tři tečky, nebo klikem pravým tlačítkem myši na song, v menu je to Create a pak Get Whole Song. Vidíte, že to vyplodilo finální Full song.
Vše, co generujete, je v defaultu neveřejné. Přepnutí na Public je přímo v řádku se songem, pro tuto soutěž musíte své dílo zveřejnit.
Opět pravým klikem půjdu do Edit – Song Details, přejmenuju na Třista třicet tři a přidám vlastní obrázek, aby bylo jasné, že to celé myslím vážně a tohle je moje finální dílo. Zkopíruju odkaz v menu Share – Copy Link, najdete ho v popisu videa a můžete mi dát lajk. Když mi nasdílíte váš výtvor, já vám dám taky lajk. Nedělejte to v komentářích pod videem, protože ty nejspíš spadnou automaticky do spamu který já nevidím a nemůžu s tím nic udělat. Já nic, to YouTube. Ale kdo je šikovný, jistě si nějakou cestu najde, jak mi nasdílet svůj odkaz, že jo?

Soutěž trvá jen do konce září, ale pokud to nestihnete, nebuďte smutní, SunoAI je velmi akční a téměř každý měsíc vyhlašuje soutěže o peníze nebo kredity zdarma. Vidíte, že já mám na svém neplaceném účtu přes 5000 kreditů, ty jsou všechny vysoutěžené.

S neplaceným účtem dostáváte 50 kreditů denně. Jedno generování dvou variant skladby stojí 10 kreditů, takže máte 5 generování, 10 songů denně. Kredity platí jen ten jeden den, pokud je nevyužijete, tak nebudete mít 100 kreditů následující den, ale zase jen 50. Budete-li důsledně generovat každý den, můžete využít zdarma okolo 1500 kreditů měsíčně.
Jak vidíte, můžete si zaplatit 2500 kreditů měsíčně za 10 dolarů. V porovnání s kredity zdarma to vypadá jako nesmysl, zvlášť když si ještě uvědomíte, že placený účet nedostává denní kredity zdarma.
Ale, chyták je v tom, že s účtem zdarma, který SunoAI nazývá Basic, nemáte právo monetizovat nic z toho, co vytvoříte. Zatímco s placeným účtem jsou vaše skladby vaše, aspoň tak moc, jak to odpovídá současným zákonům. Můžete tedy vytvářet písničky a prodávat je, dělat z nich videa na Youtube, natočit podle nich svou vlastní hudební verzi a nechat si za to zaplatit. Takže těch 10 dolarů je z velké části vaše právo na klidné svědomí a méně právních problémů v budoucnu.

Pro hnidopichy, já dělám recenzi nástroje SunoAI, a tedy to, že používám krátké úryvky vygenerované hudby je v souladu s férovým použitím pro případ recenze podle zákonů, které platí po mě. Takže i když mi dáte dostatek lajků a přihlásíte se k odběru a YouTube mi jednou v budoucnu třeba začne něco platit za má videa, tak já nedělám nic nezákonného.

Suno je podle mě nejlepší generátor písní a skladeb v současné době. Na paty mu šlape Udio a samozřejmě existují i generátory hudby zdarma, jak online, tak lokální. Žádný z nich ale nemá tolik funkcí a nedosahuje kvality, jakou vám nabízí SunoAI.

V tomhle rychlém návodu nejsou zmíněny úplně všechny funkce SunoAI, ale pokud budete mít zájem, můžu se tomu věnovat víc, nebo třeba ukázat kompletní postup jak vytvořit nejen vlastní písničku, ale celý hudební klip i s videem. Dejte vědět, přihlaste se k odběru a nastavte si správně notifikace, ať vám to neuteče.