AI

Tady AI

LeonardoAI – kompletní průvodce pro začátečníky 2.

Odkazy v článku odkazují na příslušnou část videa. Při čtení můžete otevřít video pro “náhled” přesně v tom čase, ke kterému text odkazuje.

Tohle je další část videa o jednom z nejlepších současných nástrojů pro generování a editaci obrázků online, LeonardoAI. Pokud jste neviděli předchozí díl, doporučuju se podívat nejdřív na něj.
V tomhle videu začnu s Image to Image generováním obrázků. Funguje to podobně jako všude jinde. Uploadujete obrázek, nebo si ho tam pošlete z vlastní, nebo i cizí galerie. Vše co generujete v bezplatné verzi Leonarda je veřejné, a k dispozici ostatním uživatelům, a i vy můžete používat cizí obrázky nebo prompty. Podle mě je slušné je nekrást, ale vytvářet si na jejich základu svoje vlastní varianty, tahle slušnost vás téměř nic nestojí a může vám ušetřit případné problémy do budoucna.
Já využiju svůj obrázek, pošlu si ho tlačítkem Img2img do promptu. Objeví se InitStrength, česky asi “počáteční síla,” tady můžete nastavit, jak moc má obrázek ovlivnit váš výsledek. Nižší číslo znamená menší vliv obrázku na výsledek a větší vliv promptu. Nicméně obrázek sám o sobě ovlivňuje výsledek dost výrazně, rozložení, barevnost a celkový vizuální dojem bude hodně podobný.
Tady na porovnání ještě jednou ten samý prompt, ale bez vlivu obrázku. Dostávám to, co je opravdu v promptu, v několika variantách portrétu, modrá a fialová barevnost je respektována a v pozadí je opravdu zimní den.

LeonardoAI má zajímavou funkci na mixování obrázků, která je často opomíjená, jmenuje se Image Prompt.
Můžete uploadovat až pět obrázků a napsat prompt, kombinujete tedy šest různých věcí.
Já začnu zase s paní Indiánovou a k tomu uploaduju vaši starou známou, Leu. Nechávám prompt jak je a nějaká náhodná nastavení síly obrázku a síly promptu.
A mám portrét, který je méně z profilu, ten první je téměř zepředu, stejně jako obrázek Ley.
Přidávám na síle obrázku. Všechny obrázky jsou teď zepředu, tvář zabírá větší množství obrázku, je mladší a má výrazné velké hnědé oči.
Nemůžu generovat úplně bez promptu, píšu jen portrét… A výsledek je mix mezi dvěma obrázky, je to portrét a je tam náznak původního indiánského oblečení.
Ještě vyzkouším jen obrázek Ley a původní prompt. Je to do fialova, je tam nějaká čelenka a lakotské oblečení, ale tvář je výrazně mladší a vždy zepředu, s viditelnými dlouhými vlasy.

Zkusím sem uploadovat pět velmi různorodých obrázků. Jednoduchý prompt je: “Mladý muž na rušné ulici, apokalyptické nebe, planety a měsíce.”
Tohle je nic moc, zvětším sílu původních obrázků…
Vzalo si to barevnost z prvního obrázku, to se mi líbí, jsou tam nějaké dopravní prostředky s jasnými barevnými světly a je tam perspektiva ulice. Ale šlo by to líp.
Přidávám do promptu “futuristická auta, steampunkové autobusy, dramatické osvětlení.” To všechno už na původních obrázcích je, a já to chci vidět i ve výsledku.
Tohle je lepší, vidím vliv prvního obrázku z jiné planety na barevnost, jsou tam jasné autobusy a auta, portrét blonďáka je ignorován, ale to není překvapení při generování celých postav.
Zkouším využít Prompt Magic, to je vylepšení přímo od tvůrců Leonarda. Prompt by měl být dodržen víc striktně s vyššími hodnotami Prompt Magic. Ve výsledku vidím menší vliv obrázků, ale i ignorování mladého muže na ulici a planet a měsíců na všech výsledcích. Ovšem mám nastavenou i vysokou hodnotu vlivu obrázku… Asi proto se to jmenuje magie… já si to dovolím přejmenovat na “Tlačítko přidávající další náhodnost do výsledku.” Vy si vyzkoušejte sami, jestli z vašich promptů dostanete něco lepšího s magií nebo ne.
Tady ještě kontrolní prompt zcela bez jediného obrázku. Vizuál je na první pohled odlišný.
Já osobně vidím možnost mixovat několik obrázků spíš jako takovou ruletu, můžete dostat zajímavou barevnost nebo styl, ale je to spíš formou “pejsek s kočičkou uplácali dort.”

Pokud hledáte způsob, jak mít obrázky víc pod kontrolou, tak určitě využijete ControlNet.
ControlNet je způsob, jak zadat víc vstupních informací především o kompozici vašeho obrázku. Existuje mnoho různých metod, jak toto využít, LeonardoAI má několik základních způsobů. První je pozice těla postavy na obrázku.
Vyberu si přesně vymodelovanou a sofistikovaně propracovanou pozici postavy, kterou se chystám vytvořit. A nebo si prostě stáhnu první dobře vypadající fotku odněkud z internetu.
Uploaduju do Image to Image, a zapnu ControlNet. Velikost obrázku se nastaví podle tohoto výchozího obrázku.
Já si ještě zkopíruju Seed naší paní Indiánové, ať je jasně viditelné, co se děje.
Zvolím Pose to Image, chci sebevědomou paní Indiánovou chlubící se božím bicepsem.
A mám paní Indiánovou s uvěřitelně podobnou tváří, v úplně jiném obrázku, ale ve stejné pozici jako je vstupní obrázek.
Ať vás neunudím k smrti, využiju další funkci Leonarda a nechám si navrhnout prompt. To je tady hned vedle, Prompt Generation. Chci nějakou indiánku s modrou čelenkou, čtyři různé prompty.
Ten druhý nevypadá špatně, rovnou mačkám Generate. Všechna ostatní nastavení zůstávají a tady je mladá slečna Indiánová v modrém na sluncem zalité louce, s pohledem upřeným na horizont. Ne vždycky jsou všechny prsty na rukou povedené, ale ani to není žádná vyložená tragédie.
Zkusím čtvrtý prompt, tady je v pozadí majestátní pohoří a na nočním nebi blikají hvězdy.
To nebe je tak trošku klišé, ale celkově dobrá práce.
Ještě vyzkouším jiné modely s původním promptem… A dostávám zcela rozdílné styly.
Tady je prompt ze začátku videa, mixování několika obrázků. Uprostřed vidíte, co vygeneroval jen prompt bez vstupního obrázku, teď ho provedu ještě jednou s ControlNetem a stejnou fotkou.
To jsou podle mě dost dobré výsledky.
A ještě jednou, s vypůjčeným Barbarem Conanem.

K čemu slouží ty ostatní možnosti ControlNetu? Mám tady načrtnutý jednoduchý obrázek domečku s nápisem PADÁ HVĚZDA. To zvládnete i ve Wordu nebo něčem.
Přepnu na Edge to Image, a sílu předlohy posunu hodně vysoko. V promptu je “digitální malba fantasy domu v kouzelném lese, v noci, s hvězdami, měsícem a padajícími hvězdami.
A z jednoduché dětské čmáranice je slušný obrázek, dokonce to překvapivě dobře zvládlo tu diakritiku… většinou.

Poslední možností je Depth to Image, hloubková mapa jako předloha obrázku. Využiju jednu z Depth Map z nedávného videa o generování 3D prostředí. Prompt změním jen lehce, na magický houbový les, s houbami. Pro jistotu.
Vidíte, že při každém použití nového obrázku jako předlohy se vezme jeho velikost a nastaví jako rozměr generovaných obrázků. Tohle můžete změnit, ale generované obrázky pak budou do jisté míry deformované. K tomu se může resetovat počet generovaných obrázků, čím jsou obrázky větší, tím méně se jich v default nastavení verze zdarma generuje.
A tady je houbový les v psychedelických barvách, vidíte, že rozložení odpovídá Depth Map, co bylo světlé je vepředu, co bylo tmavé je v pozadí.

S ControlNetem se ve Stable Diffusion dá dělat mnohem víc jak při generování obrázků, tak v oblasti videa. LeonardoAI má tyhle základní tři možnosti, plně funkční k použití pro každého.
S Leonardem jsme ještě zdaleka neskončili, brzo můžete očekávat další videa, kde vám ukážu všechno, co se tu dá dělat.
Pokud se vám něco nelíbilo, napište do komentářů, jestli se vám video líbilo, dejte mu like a přihlaste se k odběru.