AI

Tady AI

Vše o Midjourney (2.)

Tohle je druhá část seriálu o tom, jak používat Midjourney.
Ještě máte pořád nějaké volné minuty zdarma, a už vás nebaví sdílet s ostatními některou z Newbies místností??
Vytvořte si vlastní Discord server, kde můžete nerušeně tvořit, a to nejen v Midjourney, ale i v jiných generátorech obrázků, které fungují na Discordu.
Ať už jste v mobilní aplikaci, v programu nainstalovaném v počítači nebo jste přihlášeni ve webovém prohlížeči, měli byste na levé straně vidět ikonu plus, Přidej server.

Toto je funkce Discordu, která je zcela zdarma pro každého.
Nový server musíte pojmenovat a můžete mu dát nějaký obrázek. To vám doporučuju, protože servery, ke kterým jste připojeni, se budou skládat na levé liště shora dolů a nechcete v tom mít zmatek, že?

Na serveru si můžete vytvořit různé kanály, pro Midjourney Bota vám stačí textový. Doporučuju si každý nově vytvořený kanál hned nastavit jako neviditelný pro ostatní, tedy soukromý.
Pozvánku Midjourney Botovi pošlete jednoduše. Běžte zpět do Midjourney, do kterékoli místnosti, třeba do Newbies. Pokud nevidíte na pravé straně seznam přítomných, klikněte na ikonku Zobraz seznam členů, která je vpravo nahoře.

Najděte Midjourney Bota, klikněte na něj obvyklým, levým tlačítkem myši a pak na tlačítko Přidat na server. Já mám na Midjourney Bota vlastní kanál, jmenuje se midjourney a je soukromý, smím na něj jen já a Midjourney Bot. Vy si vytvořte váš vlastní systém, třeba na různé projekty nebo kategorie obrázků, které se chystáte tvořit.
Protože těch pár pokusů zdarma, co máte, vám asi brzy dojde, pojďme se podívat jak na zakoupení některého z členství, plánů, předplatného. Předplatné je asi nejvýstižnější slovo.

Máte dvě možnosti, buď se přesuňte na web https://www.midjourney.com/account/

nebo napište Botovi do zprávy /subscribe a on vám vygeneruje váš vlastní link, který vede zase na web.
Ceny jsou zobrazeny bez DPH, ta vám bude připočítána při placení. Platit můžete pouze platební kartou, Paypal ani jiné způsoby nejsou povoleny. Při platbě na celý rok je cena nižší.
Jaké jsou rozdíly mezi jednotlivými předplatnými? Základní, Basic plan, má omezené množství obrázků, které můžete vytvořit. Za tuto cenu máte k dispozici 3,3 hodiny, tedy 200 minut strojového času. Jsou to minuty, po které se generuje některé z vašich zadání.

Do konce března platilo, že za jednu minutu dokáže Midjourney provést jeden příkaz /imagine, a vygenerovat grid čtyř obrázků, nebo provést jeden Upscale v běžné kvalitě, nebo dokáže provést asi tři Variace. Ve verzi 5 byste tedy mohli být schopní vytvořit až 200 obrázků, které nemusíte upscalovat, protože verze 5 už je rovnou generuje v dostatečné kvalitě.

30. března se objevilo ohlášení ještě novější verze 5, než je verze 5. Ta 15 dní „stará“ verze pět je teď verze 5a. Současná nejnovější verze 5 by měla být dvojnásobně rychlejší. Dá se tedy předpokládat, že v rámci Basic předplatného byste mohli být schopni vytvořit až 400 obrázků. Toto ale neberte jako pravidlo, v dokumentaci Midjourney se to neobjevilo a jak můžete vidět, věci se hýbou kupředu tak rychle, že to za týden může být zase jinak.

Jaký je rozdíl ve vyšších verzích předplatného?
V Basic předplatném za 8/10 USD máte 200 minut ve rychlém Fast módu. Když tyto minuty vyčerpáte, nemůžete dál tvořit. Můžete si ale koupit další hodiny navíc, za další 4 USD, bez DPH, za jednu hodinu. Zatímco nevyčerpané minuty z původních 200 minut se vám do dalšího měsíce nepřevedou, navíc zakoupené minuty se převádějí.

Ve verzi Standard za 24 dolarů za měsíc při platbě ročně, nebo 30 USD při platbě měsíčně bez DPH, máte neomezené množství obrázků. Zároveň máte k dispozici 15 hodin strojového času v módu Fast. Mód Fast zpracuje příkaz /imagine za zhruba minutu, obvykle méně než minutu. V tuto chvíli možná už za půl minuty, pokud použijete nejnovější verzi 5. To dává 900-1800 obrázků za měsíc.
Když v rámci jednoho měsíce vyčerpáte těch 15 hodin, jste automaticky přepnuti do módu Relax. Tam může mezi zadáním /imagine a jeho vykonáním být až několik minut, takže budete výrazně zpomaleni. I v tomto předplatném máte možnost si zakoupit další Fast hodiny, za stejných podmínek jako u Basic předplatného.

Ještě vyšší předplatné se jmenuje Pro, stojí 48 nebo 60 USD měsíčně bez DPH, a v něm máte jednak 30 hodin Fast módu, možnost zpracovávat více příkazů současně, ale hlavně neviditelný Stealth mód. To znamená, vaše obrázky by neměl nikdo vidět.
Ve všech ostatních předplatných jsou vaše vygenerované obrázky viditelné ostatním platícím uživatelům Midjourney. I když je generujete v soukromé zprávě s Botem, i když je generujete na vašem vlastním serveru. Všechny obrázky jsou viditelné ve vaší vlastní galerii na webu https://www.midjourney.com/app

V době Trialu zdarma nevidíte ani vlastní galerii. Po zaplacení kteréhokoli předplatného máte k dispozici archiv vlastních obrázků, a také možnost vidět obrázky ostatních uživatelů, včetně kompletního promptu, kterým je vytvořili. Váš prompt může zkopírovat každý. K práci s galerií se dostaneme pozděj.
Chcete-li tvořit opravdu soukromě, a třeba používat obrázky pro váš vlastní projekt, varianta Pro se Stealh módem je pro vás.

Chcete-li používat obrázky k nějaké výdělečné činnosti, stačí kterékoli předplatné. V podmínkách Midjourney je jasně stanoveno, že všichni platící uživatelé mají právo používat svoje výtvory k čemu uznají za vhodné. Zároveň je potřeba brát na vědomí, že na obrázky generované nástroji umělé inteligence nemůže být aplikován copyright. To stejné platí pro prompt, ten sám o sobě není považován za výtvor, který lze chránit autorským právem. Abyste mohli svoje výtvory považovat za vaše výtvory, které můžete chránit autorským právem, je třeba vygenerovaný obrázek nějakým, raději výrazným, způsobem změnit.
Toto se jistě bude ještě dál vyvíjet, v době vzniku tohoto videa zatím existuje jedno rozhodnutí soudu v USA, kterým se ostatní státy možná budou, aspoň na nějakou dobu, řídit. Ale neočekávám, že otázka autorských práv bude vyřešena jednoduše, rychle, nebo snad bezbolestně pro tvůrce.

Pojďme se podívat na webovou galerii, když už jsme se do ní dostali.

V době Trialu v galerii nic moc nevidíte, nevidíte svoje obrázky, když se k nim chcete vrátit po nějaké době, budete je hledat na Discordu.
Obrázky ostatních vidíte jen v Community Showcase. A nemáte právo s nimi nic dělat, nemůžete je ani zvětšit a nevidíte prompt, kterým byly vytvořeny.

Jako platící uživatel Midjourney zjistíte, že galerie má plno užitečných funkcí. Svoje vlastní obrázky můžete filtrovat, zobrazit buď jen Upscalované, nebo jen Gridy, nebo všechno. Obrázky jdou pochopitelně zvětšit, otevřít v novém okně, můžete vidět detaily jako je prompt obrázku.
V části Archiv najdete malé náhledy řazené dle data.

Obrázky můžete stahovat po dávkách, nejen po jednom. Aktivujte režim výběru vpravo nahoře, kliknutím označte obrázky. Dole vpravo je můžete buď přidat do Collections, které zatím moc nefungují, co ale funguje je stahování všech označených obrázků v jednom ZIPu do vašeho počítače nebo zařízení.

Ještě užitečnější je část Explore, kde nyní vidíte, co a jak vytvořili ostatní.
Můžete obrázky opět filtrovat podle různých kritérií.
Můžete vyhledávat pomocí slov v promptu. Můžete si obrázky ostatních uživatelů zvětšit, vidíte podrobnosti promptu, velikost obrázku i původní grid, ze kterého byli upscalovány.
Můžete si obrázek otevřít v okně svého prohlížeče, můžete si ho dokonce volně stáhnout.
Můžete zkopírovat celý prompt a učit se z něj různé styly.

Tady je nějaká inspirace k náhledu na tohle video. První hledání najde nejbližší obrázky. Vyhledávání se dá rozšířit. Tohle vypadá zajímavě.

Zkopíruju si prompt.
Na Discordu na vlastním serveru začnu s /imagine, mám tady víc než jednoho bota, vyberu toho správného, tedy Midjourney Bota.
Vložím zkopírovaný prompt, ale chci si ho upravit. Jednak chci ženu, takže to přidám do promptu. Chci změnit Aspect Ratio na 16:9, tady poměr ve kterém točím videa. –ar 16:9
Přidávám neonové barvy a filmové osvětlení.
Přidávám negativní prompt, –no, protože v obrázku nechci žádné texty ani písmena.
A chci generovat obrázek ve verzi 4, to je –v 4

O minutu později se dozvídáme, že ženy mají vždy dlouhé vlasy. Jak si ty stroje vycvičíme, tak se budou chovat. Mně se to nelíbí, takže změna.
Chci ženu s krátkými vlasy a undercutem. Zkusím tentokrát verzi 5, to znamená že můžu vymazat všechny pokusy o hyper super extra realismus, to je součástí verze 5 samo o sobě.

O další minutu později vůbec nevidím žádnou předpojatost, všechny kyberpunkerky jsou samozřejmě v základu blond, a krátké vlasy u ženy mají nejméně 20 centimetrů. Zbytek té poznámky o ženách, mužích a délkách si nechám pro sebe.

Generování různých verzí je také dobrá příležitost ke změření rozdílu mezi časem, za který se vygeneruje grid ve verzi 4 a verzi 5.
Ve verzi 4 to byla minuta a 6 sekund.
Ve verzi 5 to byla minuta a 1 sekunda.
Tak to není moc pokrok.

Další novinka je webová stránka zobrazující status Midjourney, kterou hned po tomhle pokusu kontroluju a… všechno vypadá plně funkční.

Tady ještě postřeh v rozdílu mezi webovým prohlížečem, a aplikací ve Windows. V prohlížeči neexistuje volba stáhnout obrázek v nabídce, kterou vyvoláte pravým klikem myši. V aplikaci tahle možnost existuje.
Obrázky ve verzi 5, nebo i ve starších verzích, pokud je nepotřebujete ve vyšší kvalitě, můžete nechat poslat do zprávy a odtud je rovnou uložit. Ve webovém prohlížeči je ještě navíc nutné je otevřít v novém okně.

Předpokládám, že jste si udělali nějakou představu o tom, jak pracovat s jednoduchým promptem. Viděli jste používání některých parametrů, to jsou ty písmenka a čísla za pomlčkami, kterými zásadně ovlivňujete svůj obrázek, a které píšete na konec promptu.

Příště si řekneme víc o parametrech, jak se liší prompt pro verzi 4 a 5 a pak budeme pokračovat k těm komplexnějším a vychytanějším promptům.
Pokud jste se něco naučili, video se vám líbilo a chcete vidět další, pomačkejte čudlíky a palce pod videem, vás neubude a mně to udělá radost.