AI

Tady AI

Google Gemini je 2 měsíce zdarma

Pokud jste se včera, ve čtvrtek 8. února, zkusili na něco zeptat Barda, zjistili jste, že už to není Bard, ale Gemini. [Džemináj] anglicky.
Google přejmenoval svoje uměle inteligentní a dlouho ohlašované prostředí na Gemini.
K dispozici je i placené prostředí Gemini Advanced, nebo taky Gemini Ultra 1.0, to je to stejné.
Tato placená verze je optimalizovaná jen pro angličtinu, ale bude s vámi komunikovat i česky nebo slovensky. Já to chápu tak, že v angličtině dostanete lepší odpovědi. Což už je známo celkem dlouho.
Gemini je dostupné také v appce, pro Android je to údajně Gemini a pro iPhony je Gemini dostupné v appce Google.
Vtipné je, že na Google Play je Gemini, zjevně sloužící k obchodování krypto měn, což tak nějak celému Googlu uniklo… asi nejsou lidi?
Pro Androidy tedy hledáte Google Gemini. Není zač.
Placená verze stojí, a to vás možná překvapí, stejných dvacet dolarů měsíčně, jako GPT-4 nebo Bing Copilot Pro. A jsou k tomu dva měsíce zdarma!
V českém prostředí by to mělo být s dnešním kurzem asi 470 korun.
Ovšem Česká republika je asi specifické tržní prostředí, takže to máte za 550 korun českých.
Ale ty dva měsíce zdarma vám nechali, to jsou hodní…
Google slibuje pozdější propojení s ostatními nástroji Google… Tedy, to už slibuje asi půl roku, tak třeba se už dočkáme. K placené verzi, která je tedy dva měsíce zdarma, máte také 2 TB úložného prostoru.

V angličtině se během pár hodin objevily desítky videí, kde je nová Advanced verze zkoušena, porovnávána s GPT-4 a vůbec podrobena mnoha záludným testům. Já to v tuto chvíli dělat nebudu, možná někdy později, až nám Google slíbí, že Gemini není optimalizováno jen pro angličtinu.

Pokládám jen pár základních otázek v češtině a slovenštině. Gemini komunikuje v obou jazycích, je to velmi rychlé, to je pravda. Já vám to nebudu předčítat, zastavte si video a pobavte se samostatně.
Verze zdarma ani placená verze nejsou připojeny k internetu, ano, to zní jako nesmysl, ale uživatelé GPT 3.5 to znají. Tyto chatboty si nejsou vědomy ani vlastního spuštění pro veřejnost a nenajdou vám nic online. Což u Googlu, firmy, která má největší vyhledávač a pravděpodobně sesbírala nejvíc data na světě, zní tak nějak… zvláštně.
Gemini Advanced umí vytvářet obrázky, ale jen někdy. Mnoho uživatelů reportuje, že odezva je přesně taková, jako vidíte u mě ve verzi zdarma. Gemini to údajně neumí.
Popis toho, co je na obrázku je funkční, ale trochu kulhá. Tohle je stejná vlastnost, jako měl Bard, s kvalitou GPT 4 to vůbec nelze srovnávat.
Prozatím to vypadá, že Gemini je velmi rychlý, ale výsledky jsou všelijaké. Je možné, že se budou lišit na různých místech ve světě, takže můžete mít štěstí… a nebo ne.
Dva měsíce zdarma určitě stojí za vyzkoušení, Google vám slibuje, že vás upozorní, než ty dva měsíce uplynou… Ale možná si vytvořte sami nějakou upomínku… Google Kalendář zatím funguje docela dobře pro tyto účely.